Plus

Gezocht: volledig nieuwe selectie voor ASV De Dijk

Het gedegradeerde ASV De Dijk is op zoek naar een compleet nieuwe selectie. De club uit Noord organiseerde daarom op sportpark Schellingwoude een oefenduel voor liefst 35 testspelers. "Eentjes, jongens! Hebben we nog eentjes?"

Frank Hettinga
Sportpark Schellingwoude in Noord, waar ASV De Dijk speelt. Beeld Proshots
Sportpark Schellingwoude in Noord, waar ASV De Dijk speelt.Beeld Proshots

De afgelopen drie woensdagavonden bij ASV De Dijk waren als de zang­talentenjacht Idols - maar dan voor voetballers. In drie weken legde Peter Oosterbeek contact met bijna zestig spelers voor een testwedstrijd op sportpark Schellingwoude.

"Ik zou niet misstaan als spelersmakelaar," zegt de teammanager met een grijns. "Maar ik heb al een hartstikke mooie baan." Hij is directeur bij een farmaceut.

En eerlijk gezegd: hij is een blij man als straks alles achter de rug is. "Donderdag ga ik op vakantie. Dan moet de selectie rond zijn. Ik ben er dag en nacht mee bezig geweest: mailtjes, appjes, belletjes. Voor een doodeenvoudige vrijwilliger is dat zeker pittig."

Ingewikkelde excelsheets
Maar Oosterbeek weet dat het pure noodzaak is voor de club aan de Schellingwouderdijk. De complete selectie en staf zijn na de laatste competitiewedstrijd vertrokken.

Na het opstappen van geldschieter Heino Braspenning zakte De Dijk afgelopen seizoen af naar de zeventiende plaats in de tweede divisie. Met degradatie tot gevolg. De club die ooit het Excelsior van Amsterdam moest worden strijdt komend seizoen in de derde divisie.

Ondanks alle rumoer rond de club kreeg de dringende vraag om nieuwe aanwas vanuit heel Nederland gehoor. Zo is de 22-jarige Saliba Somi met zijn broer vanuit het Twentse Oldenzaal naar Noord afgereisd. Samen zetten ze in Amsterdam een kledinglijn op. "Ik ben daarin de rechterhand van mijn broer, maar ik wil niet stoppen met voetballen. Ik hoop dat dat hier kan."

Teammanager Oosterbeek heeft voor deze avond met behulp van in­gewikkelde excelsheets drie teams ­samengesteld, in witte, zwarte en blauwe tenues. Elke ploeg speelt twee keer 20 minuten. Het witte team, met linksback Somi, heeft al op een eerdere avond zijn kunsten vertoond en bijna het hele team is vrijwel zeker van een plek in de selectie. De rest moet die zien te verdienen.

"Dit gebeurt inderdaad nooit," zegt de nieuwe trainer Kees Oostermeijer, die overkomt van WV-HEDW. "Normaal gesproken als ik bij een nieuwe club kom, is 90 procent geregeld. Hier niet." Weet hij wel waar hij aan is begonnen? "Ach, ik ben de 55 gepasseerd. Wat kan mij het schelen. Dit is toch een mooi avontuur? Kom maar op!"

Spelers met X-factor
Het aantrekken van 'broodvoetballers' is verleden tijd bij De Dijk, spelers worden niet meer betaald. "De derde divisie is een mooi podium om jezelf te laten zien. Dat moet de grote drijfveer zijn."

Voor Oostermeijer hebben fysiek sterke spelers de X-factor in de derde divisie. "Maar ik wil ook een beetje tempo zien, gemak aan de bal, goed positiespel. Je hoeft maar vier à vijf acties van een voetballer te zien en dan weet je het wel."

"Ons systeem is vrij simpel," zegt de trainer. "We zetten een eentje, een tweetje en een drietje achter elke speler. Over de eentjes gaan we praten. De tweetjes zijn voor het tweede elftal. En de drietjes zijn aardig, leuk, maar nemen we er niet bij."

Oostermeijers brilletje hangt op de punt van zijn neus terwijl hij vanaf de tribune naar het veld tuurt.

Samen met zijn assistenten lispelt hij zachtjes als volleerd voetbaljurylid de nummers en kwaliteiten van spelers op. Ze hebben er de afgelopen weken tientallen voorbij zien komen. Vanavond weer 35. Dan is er kans op verwarring. "Dat is Ramon toch?," vraagt een assistent. "Van Epen? Denk ik? Ja, daar! Met nummer 5... Toch?"

Een soort Dick Nanninga
En zo gaat het verder: "Ik vind die 12 geen slechte verdediger, hoor," zegt Oostermeijer. "Zet er maar een tweetje achter." Of: "Kijk, kijk, nummer 20 kan wel aardig ballen, hè..." Een stilte. "Tweetje doen?" De middenvelder in kwestie passeert met een soepele draai zijn tegenstander en stuurt met buitenkant rechts de linksbuiten diep.

Als in het laatste duel blauw en zwart elkaar ontmoeten, herhaalt Oostermeijer de vraag der vragen nog maar eens: "Eentjes, jongens! Hebben we nog eentjes?" Een van zijn assistenten stelt nummer 9 van zwart voor. "Dat is een soort Dick Nanninga, zo'n lange spits die je er op het eind prima bij kunt hebben," beaamt de trainer.

Terwijl de staf zich na het fluitsignaal in de bestuurskamer beraadt, komen de spelers een voor een gedoucht de kleedkamers uit. Samen drinken ze nog wat in de kantine. Hoewel, niet iedereen: een lange verdediger beent chagrijnig en slechts gekleed in zijn onderbroek naar de parkeerplaats. Dat wordt een 'drietje'.

Zo niet Salum Elosman. "Ik heb ­lekker gevoetbald," zegt de Syrische vluchteling, die nog geen drie jaar in Nederland woont. "En hoe vond jij dat ik heb gespeeld?" vraagt hij trots. De verslaggever heeft vernomen dat Elosman waarschijnlijk in groep 2 zit, maar dat zal de 20-jarige midden­velder later wel te horen krijgen. "Ik hoop dat ik bij het eerste zit. Ik wil uiteindelijk prof worden. Dat is mijn droom."

Meer over