Update

Gewelddadige kunstroof Griekenland kost minister de kop

De Griekse minister Pavlos Geroulanos van Cultuur heeft vandaag zijn ontslag aangeboden nadat gewapende overvallers tientallen antieke objecten uit een museum in Olympia hadden gestolen. Dat meldde de staatsomroep NET. Volgens een politiebron gingen de daders ervandoor met 68 objecten uit het museum, dat gewijd is aan de antieke Olympische Spelen.

Redactie / AP/ AFP/ ANP
De Griekse minister voor Cultuur en Toerisme, Pavlos Geroulanos (uiterst rechts), is afgetreden in verband met de roof. Beeld REUTERS
De Griekse minister voor Cultuur en Toerisme, Pavlos Geroulanos (uiterst rechts), is afgetreden in verband met de roof.Beeld REUTERS

De plaatselijke burgemeester Thymios Kotzias zei dat de gestolen zaken van 'onschatbare' waarde zijn. Olympia is de bakermat van de Olympische Spelen.

De gemaskerde daders bonden volgens Kotzias een vrouwelijke museumsuppoost vast en sloegen de glazen van de vitrines in. Politie en de museumdirectie konden nog geen accurate lijst van de gestolen voorwerpen voorleggen, maar naar schatting zijn zo'n 68 stukken uit het museum ontvreemd.

Op 10 mei aanstaande vindt een ceremonie in het betreffende museum plaats waarbij de Olympische vlam voor de Spelen van 2012 ontstoken wordt. De Spelen vinden dit jaar in Londen plaats.

Tweede kunstroof

Twee maanden geleden werd Griekenland nog opgeschrikt door een andere grote roof. Die keer gingen de dieven er vandoor met werken van 20ste eeuwse meesters Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Onderzoek wees toen uit dat het beveiligingssysteem van de Nationale Galerij in Athene niet bestand was tegen een dergelijke inbraak, hoewel het museum zich in één van de best beveiligde gebieden van Athene ophoudt. Tot nog toe werd niemand gearresteerd.

Meer over