Geweld op de energiemarkt

AMSTERDAM - De fusie tussen Essent en Nuon staat niet op zich. In heel Europa zijn energiebedrijven bezig de krachten te bundelen. Tot alleen grote reuzen overblijven.Komt de energierekening straks uit Amsterdam of Rotterdam? Of zit er misschien een Franse of Duitse postzegel op de jaarnota? In heel Europa jagen energiebedrijven elkaar op.

In dit raam past ook de fusie van Essent en Nuon, deze week aangekondigd. De krachtenbundeling leidt ertoe dat EssentNuon, zoals het bedrijf gaat heten, met een omzet van twaalf miljard euro tot de acht grootste van Europa behoort. Dit is geen enkele garantie voor een zelfstandig voortbestaan. Want bedrijven als Electricité de France, Gaz de France en de Duitse bedrijven Eon en RWE zijn qua omzet en marktmacht vele malen groter.

Deze week bracht Eon een nieuw bod uit op het Spaanse energieconcern Endesa. De Spaanse regering wil buitenlandse energiebedrijven door aanpassing van de wet buiten de deur houden. Want er wordt niet alleen op Endesa gejaagd, ook op branchegenoot Iberdrola. Scottish Power heeft interesse in dat bedrijf. De Spaanse regering wil dat Eon na de fusie met Endesa alleen gebruik mag maken van Spaanse kolen en dat geen gas mag worden geëxporteerd. Hier gaat Eurocommissaris Neelie Kroes een stokje voor steken.

In Frankrijk proberen Gaz de France en Suez tot een monsterverbond te komen. Het Italiaanse Enel opende vrijwel tegelijkertijd de jacht op Suez. Ook het Russische Gazprom rukt op.

Het fusiegeweld is in Nederland uitgebroken. Electrabel uit België en Eon hebben al de helft van het Nederlands elektriciteitsproductiepark in handen. Centrica nam in 2005 Oxxio over. RWE (Duitsland) heeft voet aan de grond door de overname van Intergas en Obragas. Centrica en RWE hebben geprobeerd Nuon in te lijven. Electrabel nam Cogas over. Rendo kwam in handen van het Deense Dong, en NRE werd eigendom van de Australische McQuarie-bank.

undefined

Meer over