Geweld in Syrië gaat door ondanks referendum

Het geweld in Syrië gaat vandaag onverminderd voort, ondanks het referendum over de grondwet dat in het Arabische land wordt gehouden. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn al zeker 31 mensen omgekomen, onder wie burgers en medewerkers van de veiligheidsdiensten.

ANP/Redactie
Er zijn al zeker 31 mensen omgekomen, onder wie burgers en medewerkers van de veiligheidsdiensten Beeld afp
Er zijn al zeker 31 mensen omgekomen, onder wie burgers en medewerkers van de veiligheidsdienstenBeeld afp

Een aantal doden viel in de wijk Hamideyeh in de stad Homs, die al wekenlang wordt belegerd. Daar zouden 9 burgers zijn omgekomen. Elders in de stad stierven 4 militairen na gevechten met rebellen. Ook in de provincie Deraa, ten zuiden van Damascus, en in de noordwestelijke provincie Idlib zouden weer mensen zijn omgekomen.

Bijna 15 miljoen stemgerechtigde Syriërs zijn opgeroepen hun mening te geven over een nieuwe grondwet. Daarin worden naast de Baathpartij, die bijna een halve eeuw alleen aan de macht is geweest, ook andere politieke partijen toegestaan.

De oppositie heeft ertoe opgeroepen de volksstemming te boycotten. De nieuwe constitutie legt de macht van de president nauwelijks aan banden, aldus de tegenstanders van president Bashar al-Assad. Het referendum maakt het Assad mogelijk om tot 2028 aan te blijven.

Ook de activisten in Homs zien niets in het referendum. 'Waar zouden we over moeten stemmen, of we sterven door bombardementen of door kogels? Dat is de enige keuze die we hebben', aldus Waleed Fares, die in de wijk Khalidiyah woont.

Er zijn ook mensen die wel gaan stemmen, zoals te zien was op de Syrische televisie. Op de beelden was te zien hoe stemgerechtigden geen gebruik maakten van de stemhokjes en hun 'ja' op het stembiljet toonden aan omstanders. De Syrische televisie sprak van een hoge opkomst.

Gisteren kwamen in Syrië ongeveer 120 mensen om het leven. De bevolking verzet zich al maanden tegen Assad, die hard terugslaat. In totaal zijn minstens 7600 mensen gedood.

Meer over