Geweld in Egypte bij protesten om besluiten 'farao' Morsi

Betogingen in Egypte voor en tegen president Mohammed Morsi zijn vrijdag uitgelopen op geweld. In de steden Suez, Port Said en Ismailia staken tegenstanders van Morsi kantoren van de Moslimbroederschap, de partij van de president, in brand. Ook in Alexandrië, Assiut en Gizeh braken onlusten uit.

Redactie
Aanhangers van de Egyptische president Mohamed Morsi verzamelen zich. Beeld ap
Aanhangers van de Egyptische president Mohamed Morsi verzamelen zich.Beeld ap

In Alexandrië gooiden demonstranten vuurwerk, brokken marmer en stenen naar de aanhangers van de president, die op hun beurt stenen teruggooiden. Met hun bidmatten beschermden ze zich tegen de projectielen. Een kantoor van de Broederschap werd bestormd en in brand gestoken en zeker vijftien mensen raakten gewond.

Op het Tahrir-plein in Caïro werd ook gedemonstreerd. Betogers scandeerden 'Vertrek! Vertrek!'. Enkele kilometers verderop betuigden leden van de Broederschap, die onder Morsi steeds machtiger wordt, steun aan de president. 'Het volk staat achter de maatregelen van de president', riepen zij met gebalde vuist in de lucht.

Grondwet
Aanleiding voor de protesten zijn grondwetswijzigingen die Morsi donderdag doorvoerde, waarmee hij zich meer macht toeëigent. De commissie die een nieuwe Egyptische grondwet samenstelt geniet voortaan immuniteit en kan niet op last van de rechter worden ontbonden. Datzelfde geldt voor de eerste kamer van het parlement. Ook krijgt Morsi de mogelijkheid maatregelen te treffen om 'de revolutie te beschermen'. Volgens rechtengroepen zijn deze maatregelen gelijk aan de zo gehate noodwetten die onder oud-president Hosni Mubarak van kracht waren.

Vermoedelijk vooruitlopend op de woede die zijn maatregelen zouden ontlokken, maakte Morsi donderdag tevens bekend leden van het Mubarak-regime opnieuw te berechten voor de moord op betogers. Voor de berechting werd een nieuw orgaan 'ter bescherming van de revolutie' in het leven geroepen, dat snel tot een vonnis moet komen.

De protesten gingen na het vrijdagmiddaggebed van start en werden onder anderen geleid door Mohamed ElBaradei, voormalig hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. ElBaradei noemde Morsi de 'nieuwe farao'. Anderen zeiden dat Morsi in dezelfde categorie valt als de autocraat Mubarak.

undefined

Meer over