Update

Gewapende oppositie weet delen Homs te veroveren

Militairen die het regime van president Bashar al-Assad de rug hebben toegekeerd, hebben vandaag fel gevochten met regeringsgetrouwe troepen in de provincie Homs. Daarbij hebben ze terreinwinst geboekt. Opposanten van het regime in Damascus meldden dit vandaag vanuit Caïro.

Redactie / ANP/ REUTERS
Straatbeeld in al-Rastan gisteren. Gewapende deserteurs hebben delen van de stad bezet. Beeld afp
Straatbeeld in al-Rastan gisteren. Gewapende deserteurs hebben delen van de stad bezet.Beeld afp

Vooral bij de stad al-Rastan, 155 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus en 20 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Homs, zou hevig zijn gevochten. De stad en provincie Homs geldt als een van de felste verzetshaarden tegen het regime.

Elders in het land domineren naar verluidt ook deserteurs gebieden zoals voorsteden ten oosten en noordoosten van Damascus en het bergplaatsje Rankous, 30 kilometer ten noorden van de Syrische hoofdstad. Ten oosten van Damascus zijn regeringsgetrouwe troepen vanochtend met behulp van tientallen tanks in de tegenaanval gegaan. Ooggetuigen spreken over straatgevechten in voorsteden als Duma, Kafr Batna en Saqba.

In het noordelijk deel van het centrum van Damascus zou vandaag ook een aanval zijn uitgevoerd op het pand waar de militaire inlichtingendienst van de luchtmacht is gevestigd. Het gebouw op het Tahrirplein was doelwit omdat de dienst voor een belangrijk deel verantwoordelijk wordt gehouden voor het meedogenloze optreden tegen demonstranten, aldus een zegsman van de Syrische Moslim Broederschap in Istanbul (Turkije).

Arabische Liga

Een woordvoerder van de Arabische Liga meldde vandaag dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische wereld samen zullen komen op 5 februari. Ze zullen de crisis in Syrië bespreken en overleggen hoe het nu verder moet met de waarnemingsmissie van de Liga in het land. De missie werd eerder deze week stop gezet, naar verluidt om het 'aanhoudende geweld van het regime ten opzichte van de eigen bevolking.'

Meer over