Gevonden: de 'echte' Scrooge uit A Christmas Carol

Scrooge, Bill Sikes en Jacob Marley, bekende personages uit het werk van de Britse schrijver Charles Dickens, zijn niet alleen maar verzinsels van de schrijver zelf. Ze hebben echt bestaan.

Redactie
Ebenezer Scrooge, gespeeld door Jim Carrey, uit A Christmas Carol van Disney uit 2009. Beeld
Ebenezer Scrooge, gespeeld door Jim Carrey, uit A Christmas Carol van Disney uit 2009.

Dat wil zeggen: Dickens inspireerde de figuren op personen die in de omgeving van zijn huis in Londen werkten of woonden, schrijft The Guardian op basis van werk van schrijfster Ruth Richardson. Richardson schreef een boek over Dickens naar aanleiding van de 200ste geboortedag van de schrijver, volgende week.

De schrijfster noemt de overeenkomsten tussen de karakters in het werk van Dickens en de mensen die daadwerkelijk bestaan hebben 'adembenemend'. Zo verkocht ene William Sykes talg en olie voor lampen in een winkel vlakbij Dickens' huis, op hem zou het personage Bill Sikes uit Oliver Twist zijn gebaseerd. In de buurt woonden ook handelaren Goodge en Marney - volgens Richardson Scrooge en zijn overleden werknemer Jacob Marley in A Christmas Carol.

Buurt

Hoewel bekend is dat Dickens meer personages baseerde op daadwerkelijk bestaande mensen, werd de buurt in Londen waar hij woonde tot dusver over het hoofd gezien, schrijft The Guardian. Rondom het huis van de schrijver blijken allerlei plekken en personen te zijn (geweest) die terecht zouden komen in zijn werk. Een zeer 'interessante en waardevolle' ontdekking, volgens Dickens' biograaf Michael Slater.

Het Charles Dickens Birthplace Museum in Portsmouth. © EPA Beeld
Het Charles Dickens Birthplace Museum in Portsmouth. © EPA
Meer over