Gevluchte fotograaf: het Syrische regime heeft het licht uitgedaan

De Engelse fotojournalist Paul Conroy heeft exclusieve beelden van zijn ontsnapping uit de Syrische stad Homs naar buiten gebracht. CNN interviewde de Engelsman over zijn penibele avontuur in de belegerde stad, waarbij twee van Conroys collega's omkwamen door mortiervuur.

Redactie

De video begint met rode, wazige beelden wanneer Conroy met collega-journalist William Daniels nog middenin de beschietingen in de wijk Baba Amr zitten. Beide mannen zijn gewond, en wachten op het moment dat ze geëvacueerd kunnen worden door de rebellen. Op het moment dat de beelden gemaakt zijn, zijn hun twee collega's Marie Colvin en Remi Ochlik al omgekomen.

Zenuwslopende uren moeten het geweest zijn, van bang afwachten. Volgens Conroy werd ontsnappen uit het land met de dag moeilijker, omdat de regeringstroepen de aanvallen opstookten. Uiteindelijk worden hij en Daniels haastig weggebracht, en weten ze de grens met Libanon na een helse reis over te steken. Ze hebben het overleefd, ondanks zware verwondingen.

Conroy wil dat de wereld de ogen gericht blijft houden op de situatie in Syrië. 'We hebben vernomen dat de rebellen nu één voor één van straat worden geplukt. Een goede vriend van ons zit vast. Hij zal vermoord worden, tenzij er iemand naar voren treedt en zijn naam roept. Luid en hard'.

Volgens de fotograaf waren het de journalisten die het 'licht aanhielden' in de Syrische crisis. 'Het regime heeft dat licht nu uitgedaan'.

Meer over