Update

'Gevechten bij Damascus'

Niet ver van de Syrische hoofdstad Damacus zijn vandaag gevechten gemeld tussen regeringsgetrouwe militairen en gewapende opstandelingen, voornamelijk deserteurs uit de rangen van het regime van president Bashar al-Assad. Dit hebben tegenstanders van het Syrische regime in Caïro gezegd.

ANP/DPA
Demonstranten protesteren tegen de Syrische president Bashar al-Assad in Binsh, vlakbij Adlb, op 30 december. Beeld reuters
Demonstranten protesteren tegen de Syrische president Bashar al-Assad in Binsh, vlakbij Adlb, op 30 december.Beeld reuters

Het is onduidelijk of de opstandelingen die zouden worden bestookt door militairen, iets te maken hebben met het rebellenleger dat zich Vrije Syrische Leger noemt. Dat heeft enkele dagen geleden laten weten de acties tegen het bewind tijdelijk te stoppen in verband met het bezoek van waarnemers van de Arabische Liga.

Binnen de Arabische Liga is ondertussen onenigheid ontstaan over het nut van de waarnemersmissie. Zondag riep een adviserend lichaam van de liga, het Arabisch Parlement, bijvoorbeeld op de waarnemers onmiddellijk terug te roepen omdat de missie eigenlijk alleen het regime van nut is.

Ook ligt missiehoofd Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi onder vuur. Deze Sudanese generaal lijkt minder of anders waar te nemen dan anderen. Een waarnemer zag in Deraa tot zijn ontsteltenis scherpschutters, maar de generaal zei later dat die waarnemer dat niet letterlijk bedoelde.

In de nacht van zaterdag op zondag was het volgens activisten erg onrustig in de streek rond de hoofdstad. Het kwam daar opnieuw tot massale betogingen waarbij Assad 'een troosteloos nieuwjaar' werd toegewenst. Zondag zijn onder meer in Aleppo, Idlib, Qamishli en Zabadani grote betogingen tegen Assad geweest, meldden activisten .

Meer over