Gevangene weigert Guantánamo te verlaten

Een gedetineerde in Guantánamo Bay weigert uitgeleverd te worden aan een nieuw land. Muhammad Bawazir zou donderdag op het vliegtuig gezet worden maar wilde niet omdat hij niet in een land zonder zijn familie wil wonen.

Gevangenen in Guantánamo. Beeld ASSOCIATED PRESS
Gevangenen in Guantánamo.Beeld ASSOCIATED PRESS

De 35-jarige man uit Jemen bracht 14 jaar van zijn leven door in de Amerikaanse militaire gevangenis. De Verenigde Staten proberen het aantal gevangenen dat daar zonder proces vastzit op terreurverdenking terug te brengen. Veel gedetineerden komen uit Jemen waar ze niet naar terug kunnen. Daarom hebben de Amerikanen afspraken gemaakt met landen die de vrijgelaten gevangenen een nieuw thuisland bieden. Ook Nederland is benaderd.

Twee gevangenen werden donderdag overgebracht naar Bosnië en Montenegro in een vliegtuig waar ook plek was voor Bawazir. Volgens zijn advocaat heeft de Jemeniet een afschuwelijke hekel aan Guantánamo Bay. De afgelopen jaren hield hij een hongerstaking waardoor hij op een gegeven moment nog maar 41 kilo woog.

'Emotionele reactie'
Bawazir wilde graag naar de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië of Indonesië omdat hij in die landen familieleden heeft wonen. De advocaat heeft niet gezegd aan welk land zijn cliënt uitgeleverd zou worden. 'Het is gewoon een hele emotionele reactie van een man die 14 jaar opgesloten heeft gezeten.'

Het aantal gevangenen in het omstreden detentiecentrum is donderdag gedaald tot 91. In 2003 zaten er nog 680 gevangenen vast in het kamp op de militaire basis. Een 58-jarige gevangene met de Egyptisch-Bosnische nationaliteit werd overgebracht naar Bosnië. Hij werd ervan beschuldigd een explosievenspecialist te zijn voor Al Qaeda, tot de aanklachten tegen hem in 2002 werden geseponeerd. De andere gevangene, een 41-jarige Jemeniet, had volgens de Amerikanen met het leger van Osama bin Laden gevochten.

Van de 91 gevangenen die vandaag nog in Guantánamo verblijven, zullen er 34 overgebracht worden naar het buitenland. De anderen blijven nog opgesloten omdat ze als te gevaarlijk worden beschouwd. 'We zoeken voor deze groep, die niet kan worden overgebracht naar het buitenland, een locatie in de VS waar ze voor lange termijn kunnen verblijven', aldus het Pentagon in een verklaring. De Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Congres, zijn niet geïnteresseerd in de sluiting van de gevangenis.

Meer over