Column

Gevaarlijke schoonheid

Joop Daalmeijer (voorzitter van de Raad voor Cultuur) wil een lintje en dus heeft hij alle kunstgezelschap- pen waar Hare Majesteit of andere leden van de koninklijke familie bij betrokken zijn, subsidie toegekend. Inclusief het Holland Festival.

Gisteravond werd in Koninklijk Theater Carré het Holland Festival geopend met C(h)oeurs, een productie van de Belgische choreograaf Alain Platel. Met Les Ballets C de la B. Prinses Margriet mocht de aftrap verrichten.

Nu wordt op kunst bezuinigd en dus waren maar 150 dansers, zangers en muzikanten van het Teatro Real in Madrid meegekomen.

U vraagt zich misschien af: waren daar geen Nederlandse muzikanten voor te vinden? Nee, want die worden nu juist bij bosjes ontslagen.

Ik hou erg van dans. Ik dans elke morgen mijn bed uit en ik juich het dan ook toe dat bijna alle dans in Nederland van Daalmeijer subsidie heeft gekregen: Het Nationale Ballet, het Scapinoballet en het Nederlands Dans Theater. Het is ook volkomen logisch dat men voor het Holland Festival Spaanse dansers heeft uitgenodigd. Er kunnen niet genoeg gesubsidieerde dansers zijn.

Dit ballet gaat trouwens over, volgens onze krant dan, 'een onderzoek om de gevaarlijke schoonheid van de massa te onderzoeken'.

Dat vind ik mooi, zo'n gesubsidieerd onderzoek, want de schoonheid van de massa kan inderdaad verdomd gevaarlijk zijn. Zo zou de massa eens in opstand kunnen komen tegen dit gesubsidieerde dansonderzoek uit Spanje. En dat wil je toch niet, want waar moet de koningin anders heen?

Waar gaat de koningin trouwens heen? Nou, die gaat 22 juni ook naar Carré om de première bij te wonen van The life and death of Marina Abramovic, 'een dansvoorstelling die gaat over de jeugd van deze Servische'.

Hare Majesteit wilde deze gesubsidieerde voorstelling graag zien. Ik lees daarover in onze krant: 'Abramovic, wier uitvoeringen bekendstaan om zelfbeschadiging en uitputting, speelt in het stuk haar eigen moeder.'

Met flinke bezuinigingen krijg je als moeder inderdaad te maken met zelfbeschadiging en uitputting; dus ik begrijp het.

Het Holland Festival eindigt trouwens met een concert van het Simón Bolívar Symphony Orchestra uit Venezuela, onder leiding van dirigent Gustavo Dudamel. Die bezuinigingen komen keihard aan, denk je wel eens.

Meer over