Getuigen: bel methaan veroorzaakte olielek

NEW ORLEANS - De dramatische explosie aan boord van het booreiland in de Golf van Mexico vorige maand, is ontstaan doordat een bel methaan met hoge snelheid aan de oppervlakte kwam. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

De bel methaan brak op weg naar de oppervlakte door verschillende veiligheidsmechanismes heen, aldus ooggetuigen. Het Amerikaanse persbureau Associated Press kreeg de verslagen van de ooggetuigen van een professor aan de universiteit van Californië. De verslagen maken deel uit van een nog niet bekend gemaakt onderzoek van olieproducent BP, dat het boorplatform huurde.

Het probleem werd door de medewerkers van het booreiland pas opgemerkt toen het al te laat was. Het zeewater kwam plots uit de schacht schieten en bereikte een hoogte van wel 70 meter. Daarna volgde het methaan, dat een gaswolk boven het olieplatform vormde. Het methaan vatte vlam, waarna het vuur oversloeg op de olie, die inmiddels aan de oppervlakte was gekomen. De dichtstbijzijnde medewerkers werden geraakt door de vuurzee en de explosies.

Boorplatform Deep Horizon zonk enkele dagen na de explosie. Zeker elf medewerkers zijn om het leven gekomen door het incident. Duizenden liters olie lekken sinds het zinken van het platform in zee. BP probeert van alles om het lek te dichten, maar vreest dat dit nog maanden kan gaan duren. (ANP)

Boorplatform Deep Horizon na de explosie. ANP Beeld
Boorplatform Deep Horizon na de explosie. ANP
Meer over