Gesticht

THEODOR HOLMAN

Ik heb een dure geheimhoudingsplicht gezworen dat ik niet bekend zal maken wie ik voor mijn nieuwe Eyeworkstelevisieprogramma Goed gek opgenomen in het gesticht voorbij zie komen. Maar wat zijn er een boel Bekende Nederlanders volstrekt krankzinnig!

Gisteren, bijvoorbeeld, werd er weer een politicus van de PvdA met grootheidswaanzin binnengebracht. Hij zag per ongeluk één van onze camera's en riep meteen: ''De rode loper, ik wil over de rode loper lopen.'' Hij maakte zich bekend als Ronald Plasterk en vroeg onmiddellijk of hij 'twee kaarten voor het feest' kon krijgen. Die artsen hebben hem helemaal platgespoten, en dat staat allemaal mooi op beeld. Uiteraard heeft hij toestemming gegeven.

Weet u wie ook in het gesticht zit? Die sjeich Al Haddad! (Je moet 'sjeich' zeggen, hè, dat weet u.)

Hij lijdt aan een seksuele stoornis. Hij gooit over alle vrouwen een laken en wil ze dan bezitten of stenigen. Hij is komisch. Mooie shots! Maar wel een gevaarlijke sadomasochist. Hij houdt de krankjorumste redevoeringen. Men wil die in De Balie laten horen, want ook volslagen krankzinnigen mogen daar hun mening uiten.

De grootste idioten zitten hier trouwens. Zo is er een man die Johan Cruijff heet die denkt dat hij Johan Cruijff is. Hij zit nu de hele tijd in de directiekamer en heeft een bezuinigingsronde afgekondigd door de patiënten hier geen geneesmiddelen meer te geven, maar een voetbal. Hebben we allemaal op beeld. Hij denkt echt dat hij de directeur is!

Er zijn ook zielige gevallen: de depressivo's. Een man die Job Cohen heet, een man die Jan Peter Balkenende heet en een vrouw die Rita Verdonk wordt genoemd. Die zitten maar tegenover elkaar naar elkaar te staren.

We moeten natuurlijk wel heel zorgvuldig met onze filmbeelden omgaan, en dat doen we ook.

Dat we Goed gek opgenomen in het gesticht maken, komt voort uit het feit dat wij gemerkt hebben dat eigenlijk niemand precies weet hoe het er in een gesticht aan toe gaat. Maar als ze dan hier binnengebracht worden en ze zien bijvoorbeeld een echte Tweede Kamer, of een echte tv-studio, dan knappen ze zienderogen op en komen ze langzaam tot het besef dat ze al een half leven in een inrichting zitten.

Dus dat het hier zo gek nog niet is.

Meer over