Gesprekken Griekenland nog vruchteloos

De Griekse president Karolos Papoulias heeft gisteren gesprekken gevoerd met verschillende partijen om te komen tot de vorming van een regering. Het overleg bleef vooralsnog zonder resultaat en gaat vandaag verder. Alexis Tsipras van de linkse partij Syriza weigert volgens de Griekse staatstelevisie echter om met de andere partijen verder te praten over een coalitie.

De Griekse president Papoulias (rechts) in gesprek met de leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis. Beeld epa
De Griekse president Papoulias (rechts) in gesprek met de leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis.Beeld epa

Syriza wijst de bezuinigingen af die Griekenland door het Internationaal Monetair Fonds en andere landen van de eurozone worden opgelegd in ruil voor financiële hulp. Daarmee boekte de partij grote winst tijdens de op 6 mei gehouden verkiezingen.

President Karolos Papoulias heeft vandaag de hele dag tussen de partijen bemiddeld, maar ziet volgens de leider van Democratisch Links Fotis Kouvelis vooralsnog geen mogelijkheden om een brede coalitie te formeren.

De voormalige regeringspartijen Nea Dimokratia en de socialistische PASOK behaalden bij de verkiezingen samen net geen meerderheid. Kouvelis van Democratisch Links wil de partijen daar niet aan helpen, omdat dan geen recht zou worden gedaan aan de kiezers die voor de koers van de radicale Syriza hebben gekozen.

Papoulias sprak ook met vertegenwoordigers van de communistische partij en de fascistische partij Gouden Dageraad. Het was voor het eerst dat een Griekse president fascisten ontving.

Papoulias heeft de leiders van alle vier partijen voor nieuw overleg op maandag uitgenodigd, maar Tsipras wil daar volgens de staatstelevisie niet op ingaan.

Als er geen oplossing wordt gevonden, zullen de Grieken volgende maand opnieuw naar de stembus moeten. Recente peilingen geven aan dat Syriza dan zelfs de grootste partij zou worden. Dit zou de politieke onzekerheid langer laten voortduren en meer twijfels oproepen over voortzetting van het Griekse lidmaatschap van de Europese muntunie.

Papoulias heeft tot donderdag de tijd om een regeringscoalitie te vormen.

Meer over