Update

Gesink en Kelderman speerpunten van LottoNL-Jumbo

Robert Gesink en Wilco Kelderman zijn de twee kopmannen van de Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo voor de komende Ronde van Frankrijk. In totaal zijn er zeven Nederlanders opgenomen in de negenkoppige selectie, liet de ploeg maandag weten.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk mogen volgens de ploeg ook voor een goed klassement gaan. Kruijswijk viel vorige maand op door zijn goede prestaties in de Ronde van Italië. Hij werd daar zevende in het eindklassement.

Tom Leezer, Jos van Emden en Bram Tankink zijn de andere Nederlanders in de Tourselectie. Klassiekerspecialist Sep Vanmarcke is de enige Belg en zal zich vermoedelijk laten zien in de vierde etappe, waar er over kasseien gereden moet worden. De Duitser Paul Martens vervolledigt het negental.

,,We hebben voor een evenwichtige samenstelling van onze ploeg gekozen. Met dit blok van vier (de vier klassementsrenners red.), lopen we minder risico om na die beginfase ons klassement volledig kwijt te zijn. We kunnen onze kansen spreiden en zetten niet alles op één kopman. Het venijn zit hem in de tweede helft van de wedstrijd, dus als dat gedeelte aanbreekt, moeten we er nog goed bij zitten'', zei ploegleider Nico Verhoeven.

Kelderman debuteert in de Tour de France. ,,Ik heb me de laatste vijf weken specifiek op de Tour de France voorbereid. Ik kijk vooral uit naar de start in Utrecht en naar de etappe naar Alpe d'Huez.'' Op dat terrein moet ook Gesink zich kunnen tonen. ,,Ik kan niet wachten tot we in Utrecht van start gaan, maar daarnaast snak ik ook bij voorbaat al naar het moment waarop we Nederland weer uit zijn om de bergen in te gaan.''

De ploeg heeft zich minder gericht op de sprints. Vandaar dat de Nederlandse spurter Moreno Hofland niet deel zal nemen. Ook Maarten Tjallingii, die driemaal de Tour reed, en de Belg Maarten Wynants zijn er niet bij. Wynants reed al vier keer de Tour de France, waaronder de afgelopen drie.

Meer over