Geraffineerde Toppersmachine

Een vliegend tapijt, vuur, fonteinen, confetti, verkleedpartijen. In een uitverkochte Arena gingen Toppersfans gisteravond 'uit hun plaat'. 'We gaan knallen.'

Corrie Verkerk
null Beeld anp
Beeld anp

Buiten de Arena hossen Arabische sjeiks op de nostalgische meezinger Daar is Swiebertje. Verderop houden twee dames bordjes omhoog: 'Vrijkaarten gezocht.' Het lijkt een mission impossible. Voor de eerste avond van Toppers in concert - 1001 night edition is de Arena tot de nok toe gevuld. Op een enorm scherm verschijnen mededelingen: 'Ik zit binnen hoor. Met me meiden! Het dak gaat eraf.'

Een schippersvrouw van 44 ('Noem mij vanavond maar Fatima') trekt het nodige bekijks. Ze heeft zich voor de gelegenheid gehuld in 'een zwangerevrouwenkostuum': een tweede huid van dik piepschuim, met uitpuilende nepbuik. Of ze het daar niet bloedheet in zal krijgen? Welnee. Ze heeft haar eigen deodorant meegenomen, verstopt in haar decolleté.

Het is een bonte massa vanavond in het stadion. Sultans, haremdames, farao's, gehuld in goud, paars, roze. Als de staanplaatsen rondom het podium kort voor aanvang worden vrijgegeven, ontstaat een stormloop in alle kleuren van de regenboog. De eerste rondedansjes worden ingezet. Op een grote, geprojecteerde klok tikken de seconden weg. Bijna tijd voor de altijd spectaculaire opkomst van Topperssterren Jeroen van der Boom, René Froger en Gerard Joling. Vingers wijzen in de lucht. Daar vliegen ze, hoog boven het publiek, in glitterpakken, met 'een extra veer voor Geer'. Heerlijke kitsch. 'Wauw,' verzucht een meisje.

Nee, de avond kan niet meer stuk. De handen gaan in de lucht ('Amsterdam! Laat je horen!'), de stemmen worden schorgezongen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over