Update

'Georgisch leger valt hoofdstad Zuid-Ossetië aan'

TBILISI - Georgische troepen zijn vanochtend Tsinvali binnengetrokken, de hoofdstad van de opstandige regio Zuid-Ossetië. President Michail Saakasjvili van Georgië zei vanochtend in een toespraak voor radio en televisie dat het leger de buitenwijken heeft veroverd. De strijd woedt nu in het centrum, aldus de president. Hij riep alle reservisten op zich voor dienst te melden nu een volledige mobilisatie van kracht is.

Volgens inwoners van Tsinvali zijn daar vannacht minstens vijftien burgers en een onbekend aantal militairen omgekomen bij heftige beschietingen door het Georgische leger. Tsinvali en omgeving werden onder vuur genomen met zware artillerie en bommenwerpers. Volgens Georgië werden uitsluitend militaire posities bestookt van het 'criminele regime' in Tsinvali.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft Georgië vandaag gedreigd met 'represailles' als het de aanvallen op Zuid-Ossetië niet staakt. ''Rusland zal dan genoodzaakt zijn te reageren,'' aldus Poetin tijdens zijn verblijf in Peking. Zuid-Ossetië heeft zich met steun van Rusland afgescheiden van Georgië, dat het gebied wil heroveren.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vanochtend op verzoek van Rusland in spoedberaad bijeen gekomen, maar bereikte geen akkoord over een oproep aan beide partijen de strijd te staken. Rusland had daarvoor gepleit, maar Washington lag dwars. Het steunt de voormalige Sovjetrepubliek Georgië in zijn conflict met Rusland.

Moskou beticht Georgië van 'verraad', omdat het gisteravond een bestand aankondigde met de rebellen. Enkele uren later begon een grootscheeps offensief. (AP)

Tsinvali op Google maps

Meer over