Georgiërs weg uit Ossetië

TBILISI/MOSKOU - Rusland tracht Zuid-Ossetië te ontdoen van Georgische burgers. Russische militairen en leden van Ossetische milities halen Georgiërs uit hun huizen in de enclave en rijden ze in vrachtwagens naar Georgisch grondgebied.

Dat zegt Alexander Stubb, de voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). ''Ze proberen de laatste Georgiërs te verdrijven,'' aldus Stubb. Militaire waarnemers van de OVSE gaan volgens hem proberen deze praktijken te stoppen.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft Rusland opgeroepen Zuid-Ossetië en Abchazië niet te erkennen als zelfstandige staten. Bush reageerde daarmee op de goedkeuring gisteren door het Russische parlement van moties waarin president Dmitri Medvedev werd opgeroepen dat juist wel te doen.

Het is een niet bindende resolutie en waarnemers voorspellen dat Moskou geen haast zal maken met een officiële erkenning, omdat het in de praktijk al de dienst uitmaakt in beide enclaves.

Leiders van de grote Europese landen spraken de zorg uit dat het besluit van het Russische parlement de spanning in de regio verhoogt.

De Russische president Medvedev heeft Moldavië gewaarschuwd het voorbeeld van Georgië niet te volgen in de Moldavische regio Transdnistrië. Militair ingrijpen zou kunnen leiden tot een gewapend conflict, zei Medvedev na een ontmoeting met de Moldavische president Vladimir Voronin.

Transdnistrië verklaarde zich in de jaren negentig onafhankelijk van de vroegere Sovjet-republiek Moldavië. Rusland heeft de onafhankelijkheid nooit erkend, maar steunt de separatisten. Russische militairen zijn in het gebied gelegerd, volgens Moskou om de vrede te bewaren. (HET PAROOL)

Een vluchtelingenkamp in Tiblisi. Russische militairen en leden van Ossetische milities halen Georgiërs uit hun huizen in de enclave en rijden ze in vrachtwagens naar Georgisch grondgebied.Foto EPA/Zurab Kurtsikidze Beeld
Een vluchtelingenkamp in Tiblisi. Russische militairen en leden van Ossetische milities halen Georgiërs uit hun huizen in de enclave en rijden ze in vrachtwagens naar Georgisch grondgebied.Foto EPA/Zurab Kurtsikidze
Meer over