Georgië zet verwijderd monument voor Stalin weer terug

In de Georgische stad Gori komt opnieuw een monument voor Sovjetleider Josef Stalin. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van cultuur dinsdag bekendgemaakt.

Het monument van Stalin toen het nog stond Beeld epa
Het monument van Stalin toen het nog stondBeeld epa

Stalin, die eigenlijk Josef Vissarionovitsj Dzjoegasjvili heette, werd in Gori geboren. Hij was tussen 1922 en zijn dood op 5 maart 1953 secretaris-generaal van de communistische partij van de Sovjet-Unie. Onder zijn bewind kwamen miljoenen mensen om door gedwongen verhuizingen, hongersnood, opsluiting in kampen of executies.

Stalin had al een monument in Gori. Dat werd in 2010 op last van de pro-westerse president van Georgië, Michail Saakasjvili, verwijderd.
Vorig jaar verloor Saakashvili's partij de parlementsverkiezingen. Het land heeft nu een regering onder leiding van de pro-Russische premier Bidzina Ivanisjvili. Een groot aantal bevoegdheden van de president zijn inmiddels naar de premier verschoven. In oktober zijn er presidentsverkiezingen in Georgië.

Het nieuwe monument voor Stalin moet op 21 december, zijn geboortedatum volgens de zegsvrouwe van het departement, onthuld worden. Er zijn overigens meerdere geboortedata en -jaren van Stalin in omloop: 8 en 18 december zijn ook genoemd, 1878 en 1879 als jaren.

Het moment dat het standbeeld werd weggetakeld Beeld epa
Het moment dat het standbeeld werd weggetakeldBeeld epa
Meer over