Update

Georgië stopt met verheerlijking in Stalin-museum

Georgië verbouwt het Stalinmuseum tot een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Sovjetdictatuur. Dit heeft de minister van Cultuur van het Kaukasusland, Nikolos Roeroea, vandaag gezegd.

Redactie
Een buste van Jozef Stalin. Beeld ap
Een buste van Jozef Stalin.Beeld ap

De bewindsman is het in doorn in het oog dat veel bejaarde communisten afkomen op het geboortehuis van Josef Stalin in Gori. Hij vindt het museum een 'surrealistisch overblijfsel' van het totalitarisme.

Historici houden Stalin verantwoordelijk voor de dood van miljoenen Sovjetburgers tijdens zijn schrikbewind van eind jaren '20 tot 1953.

Geboortehuis
Stalin, die eigenlijk Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasjvili heette, werd op 18 december 1878 geboren in een hut in Gori, een stad in het hart van Georgië. In zijn geboortehuis werd in 1937 een museum geopend. Dat verhuisde in 1957 naar een groot gebouw van graniet en marmer in de buurt.

Het Kremlin is boos over het feit dat Georgië breekt met het gemeenschappelijke verleden. Premier Poetin beschuldigde Georgië ooit dat het 'het gemeenschappelijke verleden en de heroïsche geschiedenis' uit het collectieve geheugen van de ex-Sovjet-volkeren wil schrappen.

Meer over