Georgië maakt zich op voor evacuatie en gevechten

TBILISI - De Georgiërs maken zich op om te gaan evacueren en om te vechten. ''Eerst moeten de vrouwen en kinderen in veiligheid worden gebracht en dan gaan we vechten'', aldus de 37-jarige David Doladeridze vanuit Tbilisi.
Hij heeft vrijdag zijn vrouw en kinderen vanuit een dorpje in de bergen nabij Zuid-Ossetië naar Tbilisi gebracht waar de situatie rustiger maar gespannen is.

In de door Rusland gesteunde Georgische provincie Zuid-Ossetië zijn vrijdag zware gevechten uitgebroken. Volgens Zuid-Ossetië zijn er zeker 1400 doden gevallen, maar het Georgische leger meldde enkele tientallen doden. ''Ik had niet verwacht dat het zover zou komen'', aldus Doladeridze over de crisissituatie in zijn land.

Ook in andere gedeeltes van Georgië blijkt het niet veilig. Russische gevechtsvliegtuigen vlogen laag over de grond en bombardeerden enkele militaire bases, waaronder een nabij het stadje Marneuli bij de grens met Armenië en Azerbeidzjan. De gevechtsvliegtuigen kwamen volgens getuigen uit de richting van Armenië, waar een Russische militaire basis is gevestigd.

''In de hele omgeving zijn bijna alle ruiten gesprongen'', vertelt de 27-jarige Lela Mamedova. De medewerkster van oliebedrijf BP is van Azerbeidzjaanse afkomst en heeft vrijdag meteen familie in het buurland gebeld om te vragen of ze bij hen terecht kan en of de grens open is. De enige reden waarom zij en haar gezin nog niet vertrokken zijn, is dat haar ouders in Marneuli willen blijven. ''Maar ik denk dat wij toch maar gaan.''
Ze heeft net als veel andere mensen in het ruim 20.000 inwoners tellende stadje de matrassen al uit de slaapkamers gehaald en in de kelder gelegd. ''Ik durf niet meer boven de grond te slapen'', aldus Mamedova. Haar man is niet van plan om mee te gaan vechten.
President Michail Saakasjvili heeft de Georgiërs vrijdagavond laat weer opgeroepen om de wapens op te nemen tegen het grootste land ter wereld. Volgens de president moeten de mannen een voorbeeld nemen aan Finland: ''Denk eraan: in 1939 vocht de toenmalige Sovjetunie tegen de Finnen, die standhielden en wonnen'', aldus een 'bemoedigende' Saakasjvili.
Zaterdag wordt de eerste grootschalige mobilisatie in de buurt van Tbilisi verwacht. (ANP)

Meer over