Georgië is gebied voor altijd kwijt

Volgens schattingen van de VN zijn ongeveer honderdduizend mensen op de vlucht geslagen. Lolita Kapisova is met haar acht kinderen gevlucht uit Tschinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië. Foto AP/Musa Sadulayev Beeld
Volgens schattingen van de VN zijn ongeveer honderdduizend mensen op de vlucht geslagen. Lolita Kapisova is met haar acht kinderen gevlucht uit Tschinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië. Foto AP/Musa Sadulayev

TBILISI/MOSKOU - Georgië kan wel vergeten dat het ooit de afgescheiden delen Abchazië en Zuid-Ossetië terugkrijgt, aldus Ruslands minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Hij zei dat in Moskou na gesprekken met de pro-Russische leiders van de enclaves op het grondgebied van Georgië. Lavrov: ''Al die verhalen over territoriale integriteit doen niet ter zake. Na alles wat er is gebeurd, is het onmogelijk de mensen in Abchazië en Zuid-Ossetie over te halen weer deel van Georgië te zijn.''

Zuid-Ossetië en Achazië zullen zich 'op korte termijn' onafhankelijk verklaren, zeiden in Moskou de door geen enkele land erkende 'presidenten' Eduard Kokoity en Sergej Bagapsh. Beide gaven tevens te kennen geen Georgische vredestroepen meer op hun grondgebied te willen toelaten. Overleg met de Georgische president Michail Saakasjvili wezen zij van de hand.

Behalve met minister Lavrov spraken ze in Moskou ook met Ruslands president Dmitri Medvedev. Deze liet weten dat Rusland 'elk besluit' van de bevolking in beide regio's zal steunen, mits internationale wetgeving wordt gerespecteerd.

Rusland zal ook internationaal garant staan voor de genomen beslissing, aldus president Medvedev. Hij riep het Westen op 'constructief mee te werken' aan vrede in de regio en geen wapens meer te leveren aan Georgië.

Abchazië verklaarde zich in 1999 onafhankelijk. De bevolking van Zuid-Ossetië sprak eind 2006 in een referendum de wens uit Abchazië te willen volgen. Geen enkel land erkent de twee staten tot nu toe. Ook Rusland weigerde die stap te zetten, al heeft het veruit de meeste inwoners van de enclaves voorzien van Russische paspoorten.

Russische troepen zouden uiterlijk vanmiddag hun posities bij de Georgische stad Gori verlaten, zo heeft het opperbevel bekendgemaakt. Gisteren werden bij de stad nog explosies gehoord. De Russen zeggen te streven naar een 'geordende overdracht' van Gori aan de Georgische autoriteiten. In en rond de stad zijn sluipschutters en pro-Russische Osseten actief. De Georgische autoriteiten onderhandelden vanochtend met Russische commandanten over de overdracht van de stad Gori. Volgens de zegsman van de Georgiërs is het nog steeds onduidelijk wanneer de Russen vertrekken. Eerdere beloften van de Russen om de stad te verlaten werden niet nagekomen. De regering in Tbilisi beschuldigt de Russen er van de stad 'te verwoesten'.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei dat ondanks het door Franse bemiddeling tot stand gekomen staakt-het-vuren, hulpverleners de bevolking in de getroffen gebieden nog altijd niet kunnen bereiken.

Russische militairen zijn hier en daar nog bezig met, naar eigen zeggen, het opruimen van verzetshaarden in Georgië. In Zuid-Ossetië, waar de oorlog een week geleden begon, zijn pro-Russische milities actief die de bevolking bestelen en bedreigen, aldus vluchtelingen uit het gebied.

Volgens schattingen van de VN zijn ongeveer honderdduizend mensen op de vlucht geslagen. Meer Amerikaanse militaire vliegtuigen met hulpgoederen zijn gisteren geland op het vliegveld van Tbilisi. Rusland zegt dat het militair materieel is. (AP, Reuters BBC)

null Beeld
Meer over