Georgië bewijst laatste eer aan Sjevardnadze

Georgië heeft vandaag de laatste eer bewezen aan oud-president Eduard Sjevardnadze. De laatste minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie kreeg een uitvaart met militaire eer. Hij is bijgezet bij zijn woning, naast het graf van zijn vrouw Nanoeli.

redactie
Eduard Sjevardnadze Beeld AFP
Eduard SjevardnadzeBeeld AFP

Sjevardnadze overleed maandag op 86-jarige leeftijd. Hij is alom geprezen voor zijn rol bij de vreedzame beëindiging van de Koude Oorlog. Als toenmalig minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie 'pikte' hij dat in 1989 de Berlijnse Muur viel en West- en Oost-Duitsland in 1990 vreedzaam weer één werden.

'Wij Duitsers hebben aan hem erg, erg veel te danken', liet de toenmalige West-Duitse minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher (87) na het overlijden van Sjevardnadze weten. Genscher was zondag ook bij de uitvaart, net als generatiegenoot en Amerikaans oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker (84) en vertegenwoordigers uit meer dan 25 andere landen.

Na zijn politieke carrière in Moskou was Sjevardnadze van 1995 tot 2003 president van Georgië. Zijn eerste jaren aan het hoofd van de nieuwe republiek waren moeilijk. Hij had te maken met een sterk verslechterde economie, wijdverbreide corruptie, opstandelingen in de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië en tal van politieke tegenstanders. In 1995 raakte hij gewond door een moordaanslag.

Meer over