General Motors onthult recordwinsten over 2011

Het Amerikaanse General Motors (GM) heeft in het vierde kwartaal een nettowinst behaald van 500 miljoen dollar (385 miljoen euro), onveranderd ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft GM, de grootste autoproducent ter wereld, vandaag bekendgemaakt.

ANP/Redactie
General Motors directeur Mark Reuss onthult drie nieuwe Chevrolets. Beeld epa
General Motors directeur Mark Reuss onthult drie nieuwe Chevrolets.Beeld epa

Het winstcijfer was beneden verwachting. In dezelfde periode een jaar eerder zette GM ook al een winst in de boeken van een half miljard. Sterke resultaten op de Noord-Amerikaanse markt werden overschaduwd door teleurstellende cijfers in het buitenland.

De totale omzet klom met 3 procent tot 38 miljard dollar. Het concern uit Detroit, dat vorige maand Toyota inhaalde als 's werelds grootste autofabrikant, boekte in heel 2011 een winst van 7,6 miljard dollar. De omzet kwam uit op dik 150 miljard dollar, een groei van ruim 11 procent.

Ondanks de tegenvaller in het afgelopen kwartaal is GM-topman Dan Akerson tevreden met de cijfers over heel 2011. 'In ons eerste volledige jaar als beursgenoteerd bedrijf hebben we zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van de streep groei geboekt, het wereldwijde marktaandeel uitgebreid en hebben we over heel de wereld strategische investeringen gedaan', aldus Akerson in een toelichting.

Het concern is positief over de vooruitzichten voor 2012; de omzet zal een verdere groei laten zien.

GM moest in 2009 van de ondergang worden gered met 50 miljard dollar aan steun van de Amerikaanse overheid. In 2010 keerde het concern met groot succes terug op de aandelenbeurs in New York. In dat jaar behaalde GM voor het eerst sinds 2004 weer winst. Tussen 2005 en 2009 leden de Amerikanen nog verliezen van in totaal 88 miljard dollar.

Meer over