Generaal Syrische leger geliquideerd

Schutters hebben vandaag in Damascus een generaal van het Syrische leger geliquideerd. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de opstand in Syrië in maart dat een hoge militair om het leven is gebracht.

AP/Redactie
Een poster van de Syrische president Assad in de stad Homs Beeld reuters
Een poster van de Syrische president Assad in de stad HomsBeeld reuters

Volgens SANA openden drie mannen het vuur op generaal Issa al-Khouli toen hij zijn huis in de wijk Rukn-Eddine in Damascus verliet. Al-Khouli was arts en chef van een militair hospitaal in de hoofdstad.

De aanslag op Al-Khouli is een teken dat het geweld nu ook de strengbewaakte hoofdstad bereikt heeft. In vergelijking met andere steden in het land, zoals Homs, is het in Damascus relatief rustig.

Homs
Homs was vandaag opnieuw het toneel van geweld. Het Syrische leger nam de wijk Baba Amr onder vuur. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven, aldus het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Volgens de Lokale Coördinatiecomités kwamen bij de beschieting vijftien mensen om het leven.

Syrische militairen proberen delen van Homs, dat het brandpunt van de opstand tegen Assad is geworden, onder controle te krijgen. Vorige week werd een offensief ingezet in gebieden die in handen waren van opstandelingen. Volgens activisten zijn bij het offensief al zeker vierhonderd mensen gedood.

Aleppo
Vrijdag werd in de noordelijke stad Aleppo een dubbele zelfmoordaanslag gepleegd. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven. Het was de eerste keer dat de stad getroffen werd door een dergelijke grote aanslag. De stad is grotendeels op de hand van Assad.

Activisten hebben ontkend iets met de aanslagen te maken hebben en beschuldigen het regime ervan achter de aanslagen te zitten om de oppositie in diskrediet te brengen. Staatsmedia noemden de bomaanslagen het bewijs dat het terroristen het regime in Damascus omver willen werpen.

Meer over