Generaal noemt MH17-conclusie van Belllingcat absurd

De Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjev noemt de berichten dat hij betrokken zou zijn bij het neerhalen van de MH17 absurd.

ANP
Puin van het MH17-toestel in een weiland in de Oekraïense regio Donetsk. Beeld epa
Puin van het MH17-toestel in een weiland in de Oekraïense regio Donetsk.Beeld epa

Onderzoekscollectief Bellingcat meldde vrijdag dat Tkatsjev één van de twee mannen is die wordt gezocht. Bellingcat kwam tot die conclusie na het beluisteren van opgenomen gesprekken en analyse van zijn stem.

"Dit is overduidelijk onzin," zegt de generaal in de Russische krant Pravda. "Ik woon al vele jaren in Jekaterinenburg, ik werk op het gebied van militaire patriottische opvoeding van kinderen. Ik ben voortdurend in contact met publieke organisaties, ik neem deel aan verschillende openbare evenementen en blijf altijd in het zicht van massamedia. Ik heb hier niets meer aan toe te voegen."

Delfin
Door het neerhalen van het toestel met vluchtnummer MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne kwamen in juli 2014 alle 298 inzittenden om het leven.

Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt al lange tijd naar twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag.

Een van de twee, met codenaam 'Delfin', is volgens het collectief dus generaal Tkatsjev. In juli 2014 was hij in Oost-Oekraïne om de rebellen beter te laten samenwerken.

Lees ook: Een ode aan de Amsterdammers die stierven bij ramp MH17

Meer over