Gemiddeld 33 minuten geen stroom door storing

Een Nederlands huishouden had vorig jaar gemiddeld 33 minuten geen stroom als gevolg van een storing. De jaarlijkse uitvalduur is daarmee 29 procent hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde, zo blijkt uit de jaarlijkse cijfers over stroom- en gasuitval van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

De gemiddelde uitvalduur wordt vertekend door uitval in het hoogspanningsstation in Diemen. Beeld anp
De gemiddelde uitvalduur wordt vertekend door uitval in het hoogspanningsstation in Diemen.Beeld anp

De gemiddelde uitvalduur wordt vertekend door de grote stroomstoring van eind maart vorig jaar in Noord-Holland en Flevoland door uitval in het hoogspanningsstation in Diemen. Als die storing niet was opgetreden was de gemiddelde storingstijd net zo groot geweest als het gemiddelde in 2014.

In vergelijking met het vijfjaarlijks gemiddelde daalde het aantal elektriciteitsstoringen wel met 3 procent. Ook het gemiddeld aantal getroffen klanten per onderbreking nam af en wel met 10 procent. Het aantal minuten dat huishoudens vorig jaar zonder gas zaten was ruim 2 minuten. De belangrijkste oorzaak van gas- en stroomstoringen is nog steeds graafwerkzaamheden.

Vanwege het grote aantal stroomstoringen in Amsterdam werden eerder dit jaar met netwerkbeheerder Liander maatregelen afgesproken om dit terug te brengen. In totaal waren er in 2015 in de stad meer dan 1300 storingen, waarbij het vaak lang duurt voordat het verholopen is.

Meer over