Gemeente verdient miljoenen meer aan parkeergeld

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar 22 miljoen euro meer verdiend met parkeergeld dan een jaar eerder. In totaal ontving de gemeente 190,3 miljoen euro aan parkeergeld.

Jasper Bol
In totaal ontving de gemeente 190,3 miljoen euro aan parkeergeld. Beeld ANP
In totaal ontving de gemeente 190,3 miljoen euro aan parkeergeld.Beeld ANP

De groei is volgens de gemeente te danken aan een toename van het aantal bezoekers, efficiëntere handhaving en meer opbrengsten uit parkeervergunningen en een nieuw vergunningenbeleid. Daarnaast leidde een efficiëntere handhaving tot meer inkomsten, onder andere door meer naheffingen. Maar ook het aantal betalingen groeide, 7,9 procent, omdat minder volgens de gemeente mensen het risico nemen een naheffingsaanslag opgelegd te krijgen.

"Ongeveer alle parkeerplekken worden tegenwoordig wel gecontroleerd op een dag. Waar je voorheen nog weleens een gokje kon wagen, is dat nu niet meer het geval," zegt een woordvoerster van de gemeente.

Wijzigingen in het vergunningenbeleid hebben gezorgd voor een toename van de totale parkeeropbrengsten. "Vroeger bepaalde elk stadsdeel hoe duur de vergunningen waren. Die tarieven zijn vorig jaar meer gelijkgetrokken. In gebieden met vergelijkbare parkeerdruk, ligging en gebruik van openbare ruimte is er meer eenheid in de tarieven gebracht." In sommige gebieden steeg daardoor het tarief voor een vergunning. De gewone parkeertarieven zijn vorig jaar niet gestegen.

Op 1 januari heeft het bedrijf Egis Parking Services (EPS) de parkeercontrole overgenomen van Cition. EPS werkt nu aan een project dat moet leiden tot nog efficiëntere controle.

Meer over