Gemeente sluit plezierjacht op damherten Waterleidingduinen uit

Van plezierjacht bij het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort kan en zal geen sprake zijn.

Het Parool
Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen Beeld anp
Een damhert in de Amsterdamse WaterleidingduinenBeeld anp

Dat meldt het college van burgemeester en wethouders als antwoord op schriftelijke vragen van D66 en de PvdA naar aanleiding van eerdere berichtgeving in Het Parool. Plezierjagers zouden proberen een voet tussen de deur te krijgen bij het afschieten van damherten in de Waterleidingduinen.

'Van plezierjacht in de Amsterdamse Waterleidingduinen kan en zal geen sprake zijn,' schrijft het college. 'Stichting Waternet bepaalt wie het damhertenbeheer mag uitvoeren. Het beheer wordt uitsluitend uitgevoerd door de professionals in dienst van Stichting Waternet en plezierjacht blijft nadrukkelijk uitgesloten.'

Boswachters van Waternet zijn in 2016 begonnen met het terugbrengen van de uitgedijde populatie damherten, nadat de gemeenteraad in 2015 daarmee instemde. Een van de voorwaarden was toen dat plezierjacht uitgesloten is.

Rechtsvorm
Door veranderende wetgeving moet Waternet het beheer in een andere rechtsvorm onderbrengen. Dat gebeurde via een stichting, maar dat moet een vereniging met leden worden. Drie particuliere jagers hebben daarop zelf een vereniging opgericht voor het gebied: de Wild­beheereenheid Zuid-Kennemerland. Zij nodigden Waternet uit zich bij hen aan te sluiten, maar dat weigert de organisatie.

Waternet heeft ook zelf de benodigde vereniging opgericht en nodigde de jagers uit daar lid van te worden. Dat weigerden de jagers op hun beurt, omdat ze in de vereniging van Waternet nauwelijks enig gewicht in de schaal leggen waardoor hun invloed verwaarloosbaar is.

De zaak ligt inmiddels bij de provincie Noord-Holland, waar gedeputeerde Jaap Bond (CDA) de strijdende partijen om tafel heeft geroepen. Maar volgens het college blijft plezierjacht dus uitdrukkelijk uitgesloten.

undefined

Drie keer te veel herten
De gemeente Amsterdam bezit het grootste deel van de duinen ten zuiden van Zandvoort, om er drinkwater te winnen. De populatie damherten die al decennia in het gebied leeft, is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Er leven nu rond de drieduizend dieren terwijl er slechts plaats is voor een krappe duizend. Dat leidt tot verdrukking van ander wild en tot veel aanrijdingen met de dieren op de wegen rondom het natuurgebied.

Na jaren van discussie is Waternet in 2016 begonnen met het afschieten van de herten. De dieren worden geschoten tussen november en maart, zodat er geen drachtige herten sterven.

In november en december 2017 zijn er 493 herten afgeschoten, in 2016 waren dat er in het hele beheerseizoen 1329.

Meer over