Gemeente onderzoekt mogelijk witwassen met geldautomaten

De gemeente doet onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken met kleine geldautomaten.

Het Parool
De ATM's hebben ongeveer dezelfde grootte als deze van de ING. Beeld anp
De ATM's hebben ongeveer dezelfde grootte als deze van de ING.Beeld anp

Dat heeft de gemeente besloten na raadsvragen van de Partij van de Arbeid. Volgens de PvdA nemen de kleine geldautomaten, die meestal in toeristenwinkels staan, in Amsterdam toe in aantal. Meestal worden ze aangeduid met de Amerikaanse term ATM (Automated Teller Machine). Voor elke opname moet een apart bedrag worden betaald.

Sommige automaten worden bijgevuld door de ondernemers zelf, een praktijk die 'merchant fill' wordt genoemd, en waardoor kostbaar geldtransport niet meer nodig is. Volgens de PvdA is dit een uitgelezen manier om geld wit te wassen.

De gemeente bespeurt daar nu geen concrete aanwijzingen voor, maar laat de risico's toch onderzoeken door het Anti Money Laundering Centre van de FIOD en de Financiële en Economische Recherche.

'Lelijke uithangborden'
PvdA-raadslid Dennis Boutkan, die de kwestie in mei dit jaar aan de kaak stelde, is nog niet tevreden. ''Mijn zorgen zijn nog lang niet weggenomen over de explosieve groei van ATM's. Ik ben geschrokken dat het exploiteren van ATM's niet onder officieel toezicht valt. En de merchant fill valt onder buitenlands toezicht, het Verenigd Koninkrijk."

Boutkan vindt dat de ATM's en bijbehorende 'lelijke uithangborden' waar mogelijk moeten worden geweerd uit Amsterdam. "Er zitten allerlei risico's aan vast die je niet in de stad wilt hebben.''

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over