Gemeente Den Haag tegen Polenmeldpunt PVV

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad wil dat burgemeester Jozias van Aartsen een brief aan premier Mark Rutte schrijft waarin het zijn afkeuring uitspreekt over het meldpunt Polen. Een motie van GroenLinks hierover werd gisteravond aangenomen tijdens de raadsvergadering.

ANP/Redactie
creenshot van de website met het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen. Beeld anp
creenshot van de website met het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen.Beeld anp

De Haagse fractie van het CDA, die met de PVV in de gedoogcoalitie zit, stemde voor de motie. Alleen de PVV en de VVD stemden tegen.

Een meerderheid van de Haagse raad vindt dat Geert Wilders met het meldpunt een specifieke groep migranten discrimineert. De raad stelt dat het meldpunt Polen moedwillig in een kwaad daglicht zet.

Commentaar Rutte
GroenLinks-raadslid Inge Vianen, die de motie indiende, verwacht dat de brief premier Rutte aan kan zetten om afstand te nemen van het meldpunt. Tot nu toe weigert hij commentaar te leveren. Hij vindt dat de Tweede Kamer de PVV 'te belangrijk maakt' door massaal over het Polenmeldpunt heen te vallen. Wel gaat Rutte op 1 maart met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement praten over de Europese kritiek op het Polenmeldpunt van de PVV.

Machiel de Graaf, de fractieleider van de Haagse PVV, noemde het debat over het meldpunt 'overbodig en hypocriet.'

Kortzichtig

Eerder luidde de Haagse wethouder Marnix Norder (Integratie) de noodklok over de 'tsunami van Oost-Europeanen' die de stad signaleerde. Hij deed dit omdat het nieuwe beleid van het kabinet op dit gebied het voor de stad moeilijker zou maken om de problemen aan te pakken.

Norder verweet Rutte een kortzichtige blik: 'Op het Binnenhof wordt vooral gesproken over de integratie van Turken en Marokkanen. Maar dat is een vraagstuk van twintig jaar geleden. We moeten ons nu serieus richten op de integratie van andere groepen mensen.'

Meer over