Update

Geluk lacht Guus Hiddink weer toe

Hamit Altintop van Turkije juicht nadat hij gescoord heeft tegen België. Foto EPA Beeld
Hamit Altintop van Turkije juicht nadat hij gescoord heeft tegen België. Foto EPA

DEN HAAG/ISTANBUL - België had dinsdag aan twee doelpunten van 'antiheld' Daniel van Buyten niet genoeg. Want ook in Turkije lachte het geluk Guus Hiddink gisteravond toe. Het team van de nieuwe bondscoach had in Istanbul aan een handvol kansen genoeg om een beter België de eerste nederlaag op Turkse bodem toe te brengen: 3-2.

Na twee nederlagen wordt het voor de Belgen een bijna onmogelijke klus om de toch talentvolle generatie naar de eindronde van het EK in Polen en Oekraïne te loodsen. Door de zege ligt Turkije wel strak op koers voor de tweede plaats in groep A, achter het waarschijnlijk te sterke Duitsland. Maar de winst kon niet verbloemen dat Hiddink nog bergen werk moet verzetten om het uitgesproken doel te bereiken: Turkije terugbrengen bij de beste vijftien voetballanden ter wereld.

Hiddink pareerde de afgelopen dagen de kritiek die ondanks de 0-3 zege afgelopen vrijdag tegen Kazachstan op hem neerdaalde. Turkije had een frisse wind verwacht, maar het selectiebeleid was allerminst revolutionair te noemen. Hiddink deed een beroep op gelouterde internationals en gunde zelfs verdediger Servet - bij het Galatasaray van Frank Rijkaard bankzitter -- een basisplaats. ,,Twee maanden is te kort om door te kunnen selecteren. Dit is het ideale moment om tegen ons te spelen'', zei de bondscoach in de aanloop naar het duel met de Belgen, die de Turken in de WK-kwalificatie nog vier punten ontfutselden.

De behoudzucht van Hiddink bestond eruit dat hij voor blokken van de traditionele topclubs koos. Door vedette Nihat op de bank te zetten en Selcuk een basisplaats te gunnen posteerde hij tegen België de driehoek van Fenerbahçe op het middenveld.

Opvallend bij de Belgen was de rehabilitatie van verdediger Daniel van Buyten. Die leidde vrijdagavond met een enorme verdedigingsfout hij de onnodige 0-1 nederlaag tegen de Duitsers in. Met twee rake kopballen strafte Van Buyten in Istanbul het onthutsend zwakke keeperswerk van Onur Kivrak - vervanger van de geblesseerde Volkan Demirel - af.

Turkije voetbalde stroef, vaak in een laag tempo. Dat de ploeg het van bevliegingen moest hebben had Hiddink al eerder gezien. Die waren er tegen België net voldoende voor de zege. Meteen na de pauze trapte Hamit Altintop in twee keer de gelijkmaker achter doelman Bailly, na een foutje van Jan Vertonghen. Invaller Semih zorgde voor een voorsprong, maar België kwam uit een spelhervatting weer terug. Het was uiteindelijk de 23-jarige Arda Turan, de nieuwe vedette van het Turkse voetbal, die de in het wit gestoken Duivels op de knieën kreeg. (GPD)

Meer over