Geloof in klimaatverandering net zo veranderlijk als het weer

De Amerikaanse president Barack Obama maakte er een onverwacht groot thema van in zijn inaugurele rede afgelopen maandag: de noodzaak om klimaatverandering aan te pakken. Daarmee raakte hij aan een van de hardnekkige tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen. Democraten geloven eenvoudig gesteld dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, Republikeinen op hun beurt denken dat het klimaat op een natuurlijke manier verandert.

Michiel van der Geest
Het ijs smelt bij Elbsee in Aitrang, bij aanvang van de lente Beeld EPA
Het ijs smelt bij Elbsee in Aitrang, bij aanvang van de lenteBeeld EPA

Maar de onafhankelijke kiezers, om wie elke verkiezingsstrijd draait, die wisselen nog al eens van mening over dit onderwerp. Sterker nog, hierover zijn ze net zo veranderlijk als het weer, zo blijkt uit onderzoek onder kiezers uit de staat New Hampshire.

De onderzoekers onderzochten 5000 telefonische enquêtes die werden gehouden op 99 verschillende dagen tussen 2010 en 2012. De geënquêteerden werd gevraagd of zij dachten dat de klimaatverandering door de mens werd veroorzaakt, dat het een natuurlijke oorzaak had, of dat er überhaupt geen sprake was van klimaatverandering.

Warm en koud
Daarnaast vroegen de onderzoekers de weergegevens op van de dag dat de telefoontjes plaatsvonden. En wat bleek: op extreem warme dagen - voor de tijd van het jaar - bleken veel meer onafhankelijke kiezers te denken dat klimaatverandering door de mens kwam dan op koude dagen. Op de koudste dagen wees minder dan 40 procent de mens als schuldige aan, op de heetste dagen deed liefst meer dan 70 dat.

Het onderzoek is gepubliceerd in Weather, Climate and Society, het tijdschrift van het Amerikaanse weerinstituut.

Meer over