Geliquideerde 'was moordenaar'

Ambulancepersoneel bedekt het lichaam in de Bestevaerstraat. Beeld
Ambulancepersoneel bedekt het lichaam in de Bestevaerstraat.

AMSTERDAM - De Surinaams-Amsterdamse crimineel Clyde de Jezus (37), woensdag geliquideerd in de Bestevaerstraat in Bos en Lommer, werd zelf verdacht van betrokkenheid bij liquidaties. Hij speelde al jaren een prominente rol in het Amsterdamse criminele mileu.

Hij was begin 2005 in de Reguliersdwarsstraat verwikkeld in een wilde vechtpartij met enkele andere criminelen, waarbij een man werd doodgeschoten. Later zijn behalve De Jezus nog drie betrokkenen met grof geweld geliquideerd.

De Jezus, die afwisselend in Almere en Amsterdam verbleef, werd gistermiddag om kwart over twaalf met een automatisch wapen doodgeschoten op straat. De schutter vluchtte in een auto.

De Jezus was een boezemvriend van de bekende Amsterdams-Molukse crimineel Boneka Belserang, die begin vorig jaar is geliquideerd achter een pannenkoekenhuis langs de A4 in Leiderdorp. Al in hun jeugd pleegden ze samen straatroven en andere geweldsmisdrijven in met name De Pijp; met een vast groepje waar ook de inmiddels beruchte Antilliaanse crimineel Gwenette Martha deel van uitmaakte. Gaandeweg raakten ze in steeds serieuzere criminaliteit verwikkeld.

Anders dan zijn vriend Belserang had De Jezus geen indrukwekkend strafblad, maar dat had ook met geluk te maken, denken ingewijden.

Al jaren gaat in het milieu het verhaal dat De Jezus zelf liquidaties pleegde en dat hij met Belserang en hun eveneens vermoorde vriend Clyde Lewis als hitman fungeerde.
In het voorjaar van 2008 kreeg de recherche informatie dat De Jezus een onderwereldmoord voorbereidde. Justitie besloot de zaak 'stuk te maken'. Op 21 mei werd De Jezus met enkele medeverdachten gearresteerd.

In het huis van zijn ex-vriendin in de Siciliëstraat in Almere lag een geladen pistool, in zijn Ford Focus lag er nog een, bij zijn arrestatie in Amsterdam had hij nog een geladen pistool op zak. Ook een revolver die een week eerder in Almere was gevonden, werd aan hem toegedicht. De Jezus kreeg één jaar celstraf en was pas weer een jaar vrij. (PAUL VUGTS)

Meer over