Gelekte gegevens waarschijnlijk niet van KPN maar van Baby-Dump

De inloggegevens van 537 mensen die vrijdag door hackers openbaar werden gemaakt, komen waarschijnlijk niet uit het mailsysteem van KPN, maar uit een andere database.

Redactie
Melding van KPN. Beeld anp
Melding van KPN.Beeld anp

De gegevens zijn van Baby-Dump, een bedrijf dat babyartikelen online verkoopt. Dat schrijft de website Nu.nl. Baby-Dump heeft intussen aangifte gedaan.

Wegens de tekst die de hacker bij de gegevens had geplaatst, werd een link gelegd met het grote beveiligingsincident waarmee KPN eerder te maken kreeg. KPN kreeg hierdoor forse kritiek te verduren.

De hacker die daarbij betrokken was, heeft met klem ontkend iets te maken te hebben met het online zetten van de gegevens.

Weer e-mailen

KPN legde vrijdag de e-maildienstverlening stil nadat de gegevens op internet waren gezet. De klanten kunnen sinds 18.00 uur vanavond weer e-mailen. Dat was later dan gepland. Het telecombedrijf moest extra capaciteit bijplaatsen om het stuwmeer aan berichten te verwerken dat zich het afgelopen etmaal had opgehoopt. Dat kostte meer tijd en moeite dan voorzien.

Het bedrijf stuurde de klanten groepsgewijs een instructiemail, met daarin de uitleg hoe zij hun wachtwoord zo snel mogelijk konden veranderen. KPN geeft mensen die het oude wachtwoord voor hun KPN-mail ook gebruikten voor andere sites de raad om ook daar direct het wachtwoord te veranderen.

In totaal waren ongeveer 2 miljoen klanten getroffen. Zij konden wel mail versturen vanaf hun thuiscomputer, maar geen berichten lezen. Het was evenmin mogelijk om via de webmailapplicatie van KPN e-mail op afstand te openen.

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de kwestie. Ook telecomtoezichthouder Opta onderzoekt de zaak, maar kijkt daarbij naar de rol van KPN. Centrale vraag is of het bedrijf wel voldoende heeft gedaan om de privégegevens van zijn klanten te beschermen. De Opta tikte KPN de laatste jaren al veel vaker op de vingers over de gebrekkige naleving van wet- en regelgeving. In december plaatste Opta het bedrijf onder verscherpt toezicht.

Screenshot van Baby-Dump. Beeld
Screenshot van Baby-Dump.
Meer over