Geldschieter voetbalclub OFC vrij, maar nog wel verdacht

Geldschieter Marwan K. van voetbalvereniging OFC uit Oostzaan is donderdag vrijgelaten door justitie.

Wesley Meijer
null Beeld Elmer van der Marel
Beeld Elmer van der Marel

K. werd vorige week donderdag samen met bestuurslid Oscar W. aangehouden op verdenking van belastingfraude. De twee zouden spelers vanaf 2011 zwart hebben betaald en die schade zou in de tonnen lopen.

OFC was op dat moment al enkele jaren bezig aan een snelle opmars richting de top van het amateurvoetbal. Het eerste elftal speelt momenteel in de hoofdklasse.

Bij hun aanhouding doorzocht de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) ook de kantine van de voetbalvereniging en woningen. Daarbij werden administratie, computers, dure horloges en kleine hoeveelheden heroïne, xtc en cocaïne in beslag genomen.

Justitie legde ook beslag op enkele bankrekeningen en verhoorde verschillende (oud-)spelers en de hoofdtrainer. De officier van justitie vond het voor het onderzoek niet langer nodig K. vast te houden. W. was vrijdag al op vrije voeten gesteld.

Meer getuigen
De twee blijven wel verdacht. De Fiod zet het onderzoek voort. Er zullen, onder meer, nog meer getuigen worden gehoord.

K. werd in 2001 veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het leidinggeven aan een bende die tientallen miljoenen euro's verdiende met de handel in illegale cd's. Medio jaren negentig overleefde hij twee aanslagen na een conflict in de onderwereld.

Zie ook: Voetbalvereniging Oostzaan in de ban van fraude [+]

Meer over