Update

'Geldproblemen bij Vestia zijn voorbij'

De acute geldproblemen bij Vestia zijn voorbij. Dat hebben althans bronnen rond de Zuid-Hollandse woningcorporatie aan de NOS verteld. Er zou een oplossing zijn gevonden met behulp van vijf andere corporaties.

Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Vestia verkeerde op het randje van een faillissement. De financiële problemen waren ontstaan door de miljarden euro's aan derivaten die de corporatie bezit. Deze complexe financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. Maar de rente was de afgelopen tijd zo fors gedaald dat Vestia geld moest bijstorten als onderpand. De tekorten kunnen oplopen tot zo'n 2.5 miljard euro. Vijf andere corporaties zouden nu garant staan voor Vestia.

NIeuw bestuur
Vanmorgen werd bekend dat Vestia-topman Staal opstapt vanwege de problemen. Hij wordt per direct vervangen door twee interim-bestuurders. Een van de twee interim-bestuurders is Gerard Erents. Hij stelde eerder orde op zaken bij de Amsterdamse corporatie Rochdale, toen die in de problemen kwam door vermeende frauduleuze praktijken van directeur Hubert Möllenkamp. Erents wordt bestuursvoorzitter. De andere interim-bestuurder is Jacques Thielen.

De afgelopen tijd zou Vestia crisisoverleg hebben gevoerd met onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, branchevereniging Aedes, toezichthouder het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Een faillissement zou ook gevolgen kunnen hebben voor andere corporaties, omdat zij voor elkaar garant staan.

Jaren geleden ontstond overigens ophef over het hoge salaris van de nu opgestapte Erik Staal. In 2006 verdiende hij bruto 343.000 euro per jaar plus een pensioenbijdrage van 95.000 euro. Staal hield zijn salaris echter.

De Rotterdamse woningcorporatie is met 89.000 woningen de grootste van Nederland.

Meer over