Gelderland neemt geen stappen tegen PVV'er Faber

De Gelderse politiek onderneemt geen verdere stappen tegen PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber, die het bedrijf van haar zoon betaalde met fractiegeld. Dat hebben de fractievoorzitters van Provinciale Staten vandaag besloten na een extra vergadering.

Redactie
PVV-Statenlid Marjolein Faber. Beeld anp
PVV-Statenlid Marjolein Faber.Beeld anp

Faber was bij het begin van de vergadering, maar verliet de bijeenkomst na een verklaring waarin ze onder meer van leer trok tegen commissaris van de koning Clemens Cornielje en de griffier van de provincie, die haar publiekelijk aan de schandpaal zouden hebben genageld. Ze hadden te snel een oordeel klaar, vond Faber.

Volgens Faber kan Cornielje beter op zijn eigen functioneren letten. Zelf heeft ze geen regels overtreden. Ze is dan ook niet van plan de politiek te verlaten.

Faber is kandidaat voor de Eerste Kamerfractie van de PVV. Ze vindt dat zij 'formeel juridisch en in de geest van de regelgeving' geen regels heeft overtreden. Toen bekend werd dat het bedrijf van haar zoon met fractiegeld was betaald, heeft zij dat bedrag uit eigen zak aangezuiverd.

Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga vond ook dat Faber geen regels had overtreden. 'Hij wordt nu weggezet als handlanger van de PVV. Het is een schande', aldus Faber.

Meer over