Gejuich en visvakantie voor man die schutter doodschoot

De bewaker die in het Canadese parlementsgebouw schutter Michael Zehaf-Bibeau zou hebben doodgeschoten, is als een held geëerd. Premier Stephen Harper en parlementariërs lieten minutenlang een staande ovatie horen toen beveiligingschef Kevin Vickers het Lagerhuis betrad.

Kevin Vickers. Beeld afp
Kevin Vickers.Beeld afp

Veel parlementariërs hadden een extra reden de voormalige politieman toe te juichen. Zij hadden zich gisteren verschanst in een kamer en werden ontzet door Vickers. 'Ik heb hem uitgeschakeld', zou het hoofd beveiliging de volksvertegenwoordigers volgens Canadese media hebben toevertrouwd. Daarna vertrok hij om zijn wapen te herladen.

Ceremonieel
De post van hoofd parlementaire beveiliging gold tot woensdag vooral als een ceremoniële functie, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Toen Zehaf-Bibeau het gebouw binnendrong, vond hij Vickers op zijn pad. De beveiliger trok zijn wapen en schoot meerdere keren.

Sectie moet uitwijzen of Vickers de fatale schoten heeft gelost, maar de volksvertegenwoordigers namen daar met een oorverdovend applaus alvast een voorschot op. Een zichtbaar emotionele Vickers onderging het gejuich in stilte. De beveiliger reageerde wel zichtbaar tevreden op een suggestie van de leidster van de Groene Partij. Zij stelde voor Vickers te belonen met een visvakantie. Daarop stak de bewaker zijn duim omhoog.

Meer over