Gegevens VUmc-patiënten op straat na diefstal usb-stick

Begin deze maand is een usb-stick met daarop gegevens van bijna 2.000 patiënten van het VUmc gestolen.

David van Unen
Patiënten wiens gegevens gestolen zijn hebben schriftelijk excuses gekregen van het ziekenhuis. Beeld anp
Patiënten wiens gegevens gestolen zijn hebben schriftelijk excuses gekregen van het ziekenhuis.Beeld anp

Ook data van patiënten van ziekenhuizen die microbiologisch onderzoek in het lab van het VUmc laten doen stond op de stick. Het gaat volgens een woordvoerder van het ziekenhuis om familienamen en geboortedata, maar in sommige gevallen ook informatie over laboratoriumonderzoek.

De gegevens hadden in beginsel al niet op de stick mogen staan, maar kwamen daar door een 'verkeerde instelling van apparatuur' bij Roche Diagnostics Nederland toch terecht. Het ging mis toen een medewerker van het bedrijf uit Almere apparatuur in het laboratorium opnieuw inregelde. Dat deed hij met een laptop waarop de usb-stick op dat moment was aangesloten. Dat ontdekte de medewerker pas later. De laptop werd met stick en al uit zijn auto gestolen.

De betrokken patiënten zijn per brief persoonlijk op de hoogte gesteld en hebben een excuses aangeboden gekregen.

Van de diefstal is aangifte gedaan bij de politie. Ook heeft het ziekenhuis een directe melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het VUmc en Roche Diagnostics laten in een persbericht weten de protocollen te hebben verscherpt om nieuw dataverlies voortaan te voorkomen.

Meer over