'Geen verschil tussen donormelk en kunstvoeding'

Voor te vroeg geboren baby's is donormelk niet beter dan kunstvoeding. Dit blijkt uit onderzoek van het VUmc en het AMC dat maandag wordt gepubliceerd in het medische tijdschrift JAMA Pediatrics.

Jasper Bol
Donormelk verliest door pasteurisatie en invriezing veel van de belangrijke bestanddelen. Beeld anp
Donormelk verliest door pasteurisatie en invriezing veel van de belangrijke bestanddelen.Beeld anp

Melk van de eigen moeder verkleint in de eerste tien weken de kans op infecties, darmziektes of overlijden. Donormelk verliest door pasteurisatie en invriezing veel van de belangrijke bestanddelen.

"We zagen in de eerste tien dagen van te vroeg geboren baby's geen verschillen in de risico's tussen baby's die donormelk kregen en baby's die kunstmelk kregen," zegt professor en onderzoeksleider Hans van Goudoever.

Aandoeningen
Volgens het onderzoek kreeg 44,7 procent van de baby's met kunstvoeding te maken met een van deze aandoeningen, tegenover 42,1 procent van de met donormelk gevoede baby's. Eigen moedermelk blijkt die aandoeningen het beste te voorkomen.

Gedurende het onderzoek werden te vroeg geboren baby's naast melk van hun eigen moeder gevoed met donormelk of kunstmelk. Veel moeders kunnen na de geboorte van hun te vroeg geboren baby niet onmiddellijk melk produceren. Dat komt volgens Van Goudoever vaak door stress of door medicijngebruik. Daarnaast duurt het - net als bij moeders van op tijd geboren baby's - soms even voordat de melkproductie op gang komt.

Moedermelkbank
Voor de baby's van die moeders verzamelt de Nederlandse Moedermelkbank melk van donormoeders. De melk wordt gepasteuriseerd en ingevroren. "Het wordt een half uur lang verhit op zestig graden om ervoor te zorgen dat de melk veilig is, zodat er geen virussen of bacteriën bij die kinderen terechtkomen," zegt Van Goudoever.

Daardoor verliest de moedermelk een deel van stoffen die de melk zo gezond maken voor pasgeboren baby's. "Het aantal immuun eiwitten wordt fors verlaagd en ook de goede bacteriën in de melk worden gedood. We moeten bedenken hoe we de melk veilig kunnen maken voor de kinderen, maar wel zodanig dat er zo min mogelijk kwaliteit verloren gaat."

Wel voordelen
De Moedermelkbank gaat ondanks de uitkomst van het onderzoek gewoon verder. Op lange de lange termijn heeft donormelk namelijk wel voordelen ten opzichte van kunstmelk volgens Van Goudoever. "Dit is een onderzoek naar de eerste tien dagen na de geboorte van een te vroeg geboren baby. We weten dat moedermelk op de langere termijn belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het IQ."

Ongeveer tien procent van de baby's wordt te vroeg (voor 37 weken) geboren. Vijftien procent van hen weegt onder de 1500 gram. Er wordt dan gesproken van een 'extreem laag geboortegewicht'. Deze premature baby's hebben een vergroot risico op bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, de darmziekte NEC en overlijden.

Meer over