Update

Geen sneldiensten naar eilanden door ijsschotsen Waddenzee

Omdat er veel ijsschotsen op de Waddenzee drijven, varen er vanaf morgen geen sneldiensten naar Vlieland en Terschelling. Dat meldde rederij Doeksen vandaag.

ANP/ Redactie
De veerboot naar Terschelling. © ANP Beeld
De veerboot naar Terschelling. © ANP

De boten varen 60 kilometer per uur en de rederij wil voorkomen dat ze met die snelheid tegen een ijsplaat botsen. De gewone, langzamere veerboot vaart nog wel. Deze kan zich makkelijker een weg door het ijs banen, aldus een zegsvrouw.

De sneldiensten zullen vermoedelijk pas over een paar dagen weer varen.

Vaarwegen beroepsvaart
Rijkswaterstaat heeft vanwege de kou maatregelen genomen om diverse vaarwegen bevaarbaar te houden voor de beroepsvaart. Dat heeft de organisatie vandaag laten weten. Het gaat om vaarwegen in het IJsselmeergebied en in Utrecht.

Vaarverbod plezierschepen
Voor zes wateren is een vaarverbod afgekondigd voor kleinere plezierschepen. Het verbod geldt voor Ramsdiep, Zwartemeer, Randmeren vanaf het Vossemeer tot aan de Hollandsebrug, Markermeer en IJmeer en (in Utrecht) het Merwedekanaal tussen de Muntsluis en de Socratesbrug.

Op het IJmeer is verder intensieve scheepvaartbegeleiding ingesteld. Volgens Rijkswaterstaat zijn op andere hoofdroutes geen problemen.

Rijstroken dicht

En ook problemen op de wegen door de koude. Op de A28 tussen De Uithof en Den Dolder heeft Rijkswaterstaat twee rijstroken afgesloten omdat er een zogeheten voegovergang is gebarsten. Daardoor komt er water op de weg dat snel bevriest.

Een strooiwagen bestrijdt de gladheid. De wegafsluiting hangt ervan af of de gladheid voldoende bestreden kan worden. Dat liet de VerkeersInformatieDienst (VID) weten.

Rijkswaterstaat repareert de voegen vannacht. Tot die tijd moet het verkeer rekening houden met vertraging.

Meer over