Geen Russisch onderzoek naar dood Storimans

Rusland zal geen verder onderzoek doen naar de dood van Stan Storimans, de cameraman van RTL Nieuws die in augustus 2008 om het leven kwam door een Russisch bombardement in de Georgische stad Gori. Rusland heeft het boek gesloten, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag woensdag.

Stan Storimans Beeld anp
Stan StorimansBeeld anp

Hij bevestigde daarmee een bericht van RTL Nieuws. Premier Mark Rutte had de Russische president Vladimir Poetin in april gevraagd naar het onderzoek naar de dood van Storimans. Poetins voorganger, Dmitri Medvedev, beloofde een paar jaar geleden een onderzoek naar de zaak, maar daar was sindsdien weinig van vernomen.

Uit Nederlands onderzoek bleek destijds dat Storimans op 12 augustus 2008 door een Russische clusterbom is gedood. Rusland plaatste daar vraagtekens bij en stelde dat er onvoldoende bewijs is dat de Nederlander stierf door vuur van Russische zijde. Moskou sloot niet uit dat Storimans werd gedood door Georgische troepen.

Behalve Storimans kwamen bij de aanslag ook elf Georgische burgers om het leven. De Georgische nabestaanden, de weduwe van Storimans, de Israëlische journalist Zadok Yehezkeli en RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans gaan ondertussen door met een zaak tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Yehezkeli en Akkermans overleefden de aanslag.

Nederland ondersteunt die zaak bij het Europees hof door gebruik te maken van het zogeheten recht op interventie, aldus de woordvoerder. Daarmee pleit ons land er bij het hof voor om de zaak op te pakken.

Meer over