Geen onderzoek naar psyche kroongetuige

AMSTERDAM - Er komt geen onderzoek naar de geestesgesteldheid van Giuseppe 'Peter' la S. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. La S. is kroongetuige van justitie in het justitieel onderzoek naar een reeks criminele afrekeningen.

Marnix van der Werf, advocaat van een van de verdachten in de zaak, had om het persoonlijkheidsonderzoek gevraagd, omdat andere getuigen La S. diverse stoornissen toedichten. Volgens de rechtbank is er geen juridische basis voor zo'n onderzoek.

De rechtbank bepaalde dat Van der Werfs cliënt, Sjaak B., vrijdag weer terugmoest naar het huis van bewaring. B. was wegens familieomstandigheden de afgelopen twee weken geschorst uit voorarrest. Van der Werf heeft tevergeefs voor een verlenging hiervan gepleit.

Volgende week donderdag spreekt de rechtbank zich uit over het voorarrest van B.'s medeverdachte Ali A. Zijn advocaat Nico Meijering meent dat dit opgeheven moet worden, omdat justitie onvoldoende bewijs heeft aangedragen om A. nog langer achter slot en grendel te houden. A. zit al ruim veertien maanden vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij wordt ervan verdacht opdrachten tot moordaanslagen te hebben verstrekt. Justitie beschouwt Sjaak B. als wapenleverancier.

In juni waarschuwde de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) al dat het de verdenkingen tegen met name Ali A. met meer aanwijzingen moest schragen dan tot dan toe het geval was. De verklaringen van kroongetuige La S. vormen de basis van de verdenking, maar justitie zal deze moeten voorzien van bevestiging en ondersteuning, bijvoorbeeld aan de hand van verklaringen van andere getuigen. Volgens Meijering is daar niets van terechtgekomen. Hij meent dat La S. aantoonbaar liegt en dat het OM voor A. ontlastend bewijs achterhoudt. Het OM wijst die beschuldiging ferm van de hand. (ANP)

Meer over