Geen onbezorgde Obamashow

DENVER - De keuze voor Joe Biden als running mate voegt ervaring en gezag toe aan de politieke cv van Barack Obama, maar de Democratische presidentskandidaat reist niet zonder zorgen naar de conventie, die vandaag in Denver begint.

Obama weet dat hij er nog niet in is geslaagd de aanhangers van Hillary Clinton tevreden te stellen en dat onder zijn partijgenoten de onrust groeit omdat het hem maar niet lukt John McCain van zich af te schudden in de peilingen.

Obama presenteerde Joe Biden zaterdag in Springfield, Illinois, als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap. ''Hij is een expert op het gebied van de buitenlandse politiek en zijn waarden zijn diep geworteld in die van de middenklasse,'' zei Obama over de 65-jarige senator uit Delaware.

De status van Biden als zwaargewicht op het internationale toneel en zijn reputatie als vertegenwoordiger van doorsnee blank Amerika moeten de beperkingen compenseren die Obama al sinds zijn strijd met Hillary Clinton parten spelen: zijn onervarenheid, vooral op het internationale vlak, en zijn onvermogen om de traditionele blanke Democratische kiezer voor zich te winnen.

Hillary Clinton liet in een verklaring weten Obama's keuze voor Biden toe te juichen: 'een uitzonderlijke sterke en ervaren leider'. Uit het weinige dat bekend is over de selectieprocedure van het Obamateam, blijkt dat Clinton voor Obama nooit een serieuze kandidaat is geweest voor het vicepresidentschap.

Of ze daar rouwig om is, blijft voor de buitenwereld verborgen, maar volgens haar medewerkers ziet Hillary meer in het voortzetten van haar politieke loopbaan op eigen kracht dan zich ondergeschikt te maken aan Obama.

Veel van haar supporters ervaren de keuze voor Joe Biden echter als een schoffering. De vraag is of Hillary hen er morgen, als ze de conventie toespreekt, toe kan brengen hun reserves te laten varen en Obama van harte te steunen.

Obama heeft ermee moeten instemmen dat Hillary formeel als kandidaat wordt voorgedragen: zij zal onvoldoende stemmen halen, waarna Obama als kandidaat overblijft. Deze procedure zou nodig zijn om het Clintonkamp te paaien, maar sommige Democraten zien het als een zwaktebod, dat de aandacht alleen van Obama kan afleiden.

''Ik was voor Hillary,'' zegt Donald Fowler, voormalig voorzitter van de Democratische Partij. ''Maar dit is de stomste politieke beslissing die ik me voor kan stellen. De conventie had een Obamafeest moeten worden.'' (HET PAROOL)

Meer over