Geen nieuws over Friso, lawineonderzoek duurt nog weken

Er zijn op dit moment geen nieuwe ontwikkelingen te melden over gezondheidssituatie prins Friso, liet de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag weten.

AP/ANP/Redactie
Koningin Beatrix en prinses Mabel, de vrouw van prins Friso, arriveren vandaag bij het ziekenhuis in Innsbruck. © ANP Beeld
Koningin Beatrix en prinses Mabel, de vrouw van prins Friso, arriveren vandaag bij het ziekenhuis in Innsbruck. © ANP

Prins Friso ligt sinds vrijdag in het ziekenhuis in Innsbruck. Zijn gezondheidssituatie wordt sinds die tijd omschreven als stabiel, maar niet buiten levensgevaar. Niet eerder dan aan het einde van de week wordt een prognose verwacht over de verdere ontwikkeling van zijn gezondheidssituatie.

Koningin Beatrix en prinses Mabel zijn vandaag aan het begin van de middag in het Landeskrankenhaus in Innsbruck op bezoek bij prins Friso geweest. Beatrix en Mabel bleven tot ongeveer twee uur.

Onderzoek lawine
Het onderzoek dat de Oostenrijkse justitie is begonnen na het lawineongeluk kan nog weken duren. Bij het onderzoek wordt gekeken of de begeleider van de prins, de 42-jarige Florian Moosbrugger, nalatigheid verweten kan worden. Dat laat het openbaar ministerie in Feldkirch vandaag weten.

Tot het onderzoek is afgerond, is onduidelijk wat de vervolgstappen zijn. 'Er zijn in principe drie mogelijkheden. We kunnen besluiten dat vervolgonderzoek nodig is, iemand aanklagen, of het onderzoek afsluiten', lichtte een woordvoerder van het OM toe. Tot welk besluit justitie komt, moet 'in de komende weken' duidelijk worden.

Eigen risico
Het onderzoek van justitie richt zich niet op de dienst die in de ochtend met ontploffingen gecontroleerd een lawine probeerde te veroorzaken. Omdat daarbij geen sneeuw loskwam, kwam de ongelukslawine later op de dag als een verrassing. De skiroute was ondanks het hoge lawinegevaar die dag geopend. Skiën buiten de piste is op eigen risico.

Eerder werd gemeld dat het onderzoek dat is ingesteld gebruikelijk is bij dergelijke lawineongelukken.

Meer over