'Geen misstanden bij voetbalclub Zeeburgia'

Er is geen sprake van misstanden bij de Amsterdamse voetbalvereniging Zeeburgia. Dat heeft onderzoek van de gemeente uitgewezen, liet de voetbalclub woensdag weten. Eind vorig jaar werd bekend dat de politie onderzoek doet naar beschuldigingen van onder meer seksuele intimidatie door een jeugdtrainer.

Wesley Meijer
Het clubhuis van Zeeburgia. Beeld Jean-Pierre Jans
Het clubhuis van Zeeburgia.Beeld Jean-Pierre Jans

Volgens Het Parool werd over een jeugdtrainer de beschuldiging geuit dat hij moeders van pupillen in ruil voor seks speeltijd beloofde voor hun kinderen. Ook kwamen bij de politie signalen binnen over criminele financiële geldstromen. Daarover is echter geen informatie gevonden, heeft burgemeester Eberhard van der Laan geschreven in een brief aan het bestuur.

De burgemeester vraagt het bestuur alert te blijven op mogelijke signalen van misstanden bij de club, die bekendstaat om zijn vele talentvolle voetballers. Zeeburgia heeft zelf ook maatregelen genomen, zoals het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag voor bestuursleden, trainers en vrijwilligers. Zo'n verklaring wordt door de gemeente afgegeven als iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd. Ook is een verenigingsmanager aangesteld en zijn er altijd twee mensen betrokken bij het nemen van beslissingen.

'Wij zijn blij dat het onderzoek gedaan is en dat nu voor iedereen duidelijk is wat we bij Zeeburgia al wisten', zegt voorzitter Marianne van Leeuwen. 'We kunnen ongestoord verder met voetballen en met het verbeteren van de club.'

Zeeburgia staat bekend als een kweekvijver voor voetbaltalent. Enkele van de vele bekende spelers die bij de club hebben gespeeld zijn Adam Maher, Luciano Narsingh en Oussama Tannane.

Meer over