Geen kaviaar meer uit Iran

De prijzen per kilo kaviaar schommelen momenteel tussen de drie- en zevenduizend euro per kilo. Foto ANP Beeld
De prijzen per kilo kaviaar schommelen momenteel tussen de drie- en zevenduizend euro per kilo. Foto ANP

AMSTERDAM - De grootste importeur van kaviaar in Nederland, Persian Caviar, staakt de handel met Iran. Eigenaar-directeur Hossein Akef wil hiermee protesteren tegen de politieke situatie in het land. De verkoop en distributie van kaviaar in Iran is een staatsaangelegenheid. Persian Caviar is veruit de grootste importeur van kaviaar uit Iran en levert aan honderden groothandels, supermarkten en hotels in Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg. Alleen al in Amsterdam heeft het bedrijf vijftien verkooppunten.

Hossein Akef werd in Teheran geboren en kwam veertien jaar gelden naar Nederland. In 2004 richtte hij het familiebedrijf Persian Caviar op, dat sindsdien een groot deel van de Iraanse import voor zijn rekening neemt.

Voor Iran is kaviaar een belangrijke inkomstenbron, zegt Akef, waarmee jaarlijks tientallen miljoenen euro's zijn gemoeid: ''De prijs van wilde kaviaar ligt op dit moment hoger dan de prijs van goud. Het behoort met olie, gas, uranium en noten tot de belangrijkste exportproducten van het land.''

Bij protesten voor democratische hervormingen zijn de afgelopen week in Iran meer dan twintig mensen om het leven gekomen. Persian Caviar wil met de boycot vanuit Nederland zijn stem laten horen en de Iraanse regering financieel onder druk zetten. ''We zijn tegen dit dictatoriale beleid en zullen alle middelen aangrijpen om de Iraanse regering te overtuigen dat de wereld dit niet langer accepteert. Ik heb mijn collega's in Europa al op de hoogte gesteld en roep elke belanghebbende op ons voorbeeld te volgen.''

Bang dat Iran vanwege deze politieke stellingname de handelsrelatie met Persian Caviar zal stopzetten, is Akef niet; ''Het maakt me ook niet uit, want wat er nu gebeurt in het land is onmenselijk. Als ik daar met deze actie ook maar een klein beetje verandering in kan brengen, dan moet ik die kans grijpen.''

De prijzen per kilo kaviaar schommelen momenteel tussen de drie- en zevenduizend euro per kilo. Nog maar twee jaar geleden werd een verbod op de export van de meeste soorten kaviaar van de steur uit de Kaspische Zee door de Verenigde naties opgeheven. De maatregel werd in 2006 ingesteld ter bescherming van de slinkende populaties wilde steur.

Vrijwel alle kaviaar die internationaal wordt verhandeld komt van steur uit de Kaspische Zee. De belangrijkste producentenlanden Iran, Azerbeidzjan, Kazachstan, Rusland en Turkmenistan hebben sindsdien afgesproken minder steur te vangen.

De Amsterdamse vishandel Jan van As, de grootste leverancier van de horeca, verwacht geen schaarste aan kaviaar. Daarvoor is de consumptie in Nederland te gering. Bovendien komt er genoeg kaviaar uit andere landen dan Iran. (HET PAROOL)

Meer over