Geen goede site, geen subsidie

Buurtinstellingen in Oost die online niet of slecht te vinden zijn, raken volgend jaar hun subsidie van het stadsdeel mogelijk kwijt. 24 van de bijna 150 sociale clubs die subsidie krijgen van het stadsdeel Oost, blijken online niet of nauwelijks vindbaar te zijn. Dat meldt de Brug op haar website. Vaak hebben de stichtingen, verenigingen, bv's en vof's geen of ernstig verouderde websites. Telefoonnummers die wel vermeld staan, blijken niet te kloppen of er wordt niet opgenomen.

Rosanne Kropman
Archieffoto. Beeld anp
Archieffoto.Beeld anp

Dat is in strijd met de regels van het stadsdeel. De VVD wil dat die regel wordt gehandhaafd. Ze krijgt steun van coalitiepartij PvdA.

Vooral de migrantenorganisaties hebben hun online informatievoorziening slecht op orde. Als er al een website bestaat, is deze vaak in slecht Nederlands en zonder actuele informatie.

Het leeuwendeel van de onvindbare subsidieontvangers zit onder de vijfduizend euro gemeenschapsgeld per jaar, maar ook grotere ontvangers als de stichtingen Hulppost Indische en Dapperbuurt (75.000 euro) en More Healthy People (50.000 euro) hebben nauwelijks een spoor op het internet.

Belastinggeld
De VVD wil dat het stadsdeel werk maakt van het controleren van sociale instellingen op hun aanwezigheid op het web. VVD-fractievoorzitter Rik Torn: 'De portefeuillehouder heeft al eerder gezegd strenger te controleren, maar het blijkt maar weer dat het niet voldoende gebeurt. Het komt er nu op neer dat burgers niet weten waar hun belastinggeld naartoe gaat.'

Ook coalitiepartners PvdA en D66 willen van stadsdeelbestuurder Lieke Thesingh (GroenLinks) weten hoe het kan dat subsidieontvangers lastig te vinden zijn op internet.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over