Geen extreme sneeuwval, toch drukste spits ooit: hoe kan dat?

Het heeft weleens harder gesneeuwd dan vandaag. En toch gaat dinsdag 22 januari 2019 de boeken in als de drukste spits ooit, met iets na half zes meer dan 2300 kilometer file. De oorzaak? "Het is steeds drukker op de weg," zegt de ANWB.

Chris van Mersbergen
Verkeer op de snelweg in de sneeuw, een sneeuwfront trekt over het land. Beeld anp
Verkeer op de snelweg in de sneeuw, een sneeuwfront trekt over het land.Beeld anp

Op veel snelwegen - de A2, A27, A28, A50 en A73 bijvoorbeeld - is sprake van enorme vertragingen. Maar ook op veel provinciale wegen is het spekglad en gaat het daarom stapvoets, zegt ANWB-woordvoerder Arnoud Broekhuis.

Bij de ANWB zien ze dat het op veel wegen wel doorrijdt, maar heel traag. "Het aantal ongelukken valt relatief mee. Maar het gaat gewoon erg langzaam."

Het vorige record stond 'op naam van' 11 december 2017. Toen stond er 1461 kilometer file in Nederland. Toen was er wél sprake van extreme sneeuwval en gaf het KNMI code rood af. Vandaag hield het weerinstituut het bij code geel, en toch gaat het filerecord er dus aan. Wat heet, het wordt verpulverd. "Het is steeds drukker op de weg," heeft Broekhuis de simpele verklaring.

In 2018 steeg het aantal files ten opzichte van 2017 met 20 procent, meldde de ANWB eind vorig jaar. Dat heeft met name te maken met economische groei, maar ook extreme weersomstandigheden speelden een rol.

De nummer drie in het klassement van drukste spitsen ooit is 1 november 2018 met 1135 kilometer. Toen was er niet eens sprake van sneeuw of andere extreme weersomstandigheden, het was gewoon ontzettend druk.

"De lengte van de files verbaast ons," zei de ANWB toen. Op nummer vier staat 31 oktober 2017. Toen stond er 1016 kilometer.

Lees verder: Hoogtepunt langste file ooit voorbij

Meer over